Hči morja - TV - Hitra dostava in bogat izbor

Obvestilo o uporabi piškotkov

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska, ki ne hranijo osebnih podatkov.

Več o uporabi piškotkov

Drage bralke in bralci, BON-2021 lahko koristite tudi za nakupe knjig v knjigarni Galarna.si. Najnižji možni znesek koriščenja bona je 50 €.

Količina:

0


Znesek:

0,00

Hči morja - TV

Hči morja - TV
 • Redna cena:

  17,90 €

 • Popust:

  11,91 € (67%)

 • Spletna cena:

  5,99 €

 • ISBN:

  9789616788441

 • Avtor:

  Berlie Doherty

 • Založba:

  Avrora

 • Datum izida:

  14.10.2010

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Hči morja je čustveno iskrena in napeta zgodba s kancem severnjaške poetike. Gioga ni poznala drugega kot življenje na kopnem, na otoku, a jo je od nekdaj čudno vleklo k vodi. Morje je bilo bogato in darežljivo. Tudi dekle je bilo dar morja, a jo je morje zdaj hotelo nazaj.

Zgodba o selkijih, ljudeh tjulnjih, je stara severnjaška legenda. Hči morja, ki jo je navdihnilo to izročilo, pa je brezčasna zgodba o iskanju svoje identitete, s kakršnim se sreča vsak mlad človek.

Kdo so selkiji? Selkiji so magična bitja, ki živijo v morju, a občasno pridejo na kopno, odvržejo svoje tjulnje kože in počnejo človeške stvari. Nekateri so verjeli, da so selkiji nekakšne vile ali padli angeli, do sodnega dne obsojeni na življenje v živalskem telesu. Drugi so menili, da so bili tjulnji nekdaj ljudje, ki so se nekako pregrešili, zakrivili kaj hudega in so bili zato izgnani v morje. Tretja različica je, da so duše utopljencev, ki jim je občasno dovoljeno vrniti se med ljudi. Ker so bili neznansko lepi, so se ljudje s kopnega pogosto zaljubljali vanje. Veliko zgodb o ribičih, ki so naleteli na tjulnji rej v mesečini, uplenili kožo kakšnega lepega dekleta, ki se brez nje ni moglo vrniti v morje in je zato moralo postati ribičeva žena. Zgodbe pa govorijo tudi o razočaranih ženah, ki so svoje može varale s postavnimi ljubimci iz morja. Iz zvez med ljudmi in tjulnjji so se pogosto rojevali otroci in nekateri otočani medna še zdaj ponosno oznanjajo, da so njihovi potomci.

Trda vezava, 13,5 x 20,5 cm, 126 strani.

RECENZIJA BUKLA:

"Na severu Evrope poznajo legendo o selkijih, ljudeh tjulnjih, ki živijo v morju, občasno pa si nadanejo človeško podobo in pridejo živet med ljudi ter počnejo človeške stvari. Britanska avtorica je legendo spretno ujela med platnice in zanjo prejela The Writers Guild Award, nagrado britanskega združenja pisateljev. Zgodba govori o ostarelem ribiču Munroeju in njegovi ženi Jannet, ki jima nikoli ni bilo naklonjeno imeti otrok. Dokler neke nevihtne noči Monroe iz vode ne reši dojenčice, ki jo par sprejme za svojo in jo poimenuje Gioga. A vaška čudakinja Eilan opozarja, da kar morje podari, hoče nekoč nazaj. In res, ko deklica Gioga odrašča, jo morje zmeraj bolj privlači in le vprašanje časa je, kdaj se bo za vedno vrnila vanj."
Jure Preglau