Količina:

0


Znesek:

0,00

Zgodbe iz Afrike

Zgodbe iz Afrike
  • Redna cena:

    25,00 €

  • Popust:

    1,25 € (5%)

  • Spletna cena:

    23,75 €

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Črna celina, mračne vizije, bi lahko na kratko opisali izbor kratkih zgodb v tej antologiji sodobne afriške proze. Pripovedi, polne humorja, zanosa, nežnosti in skrivnosti, nam ponujajo pogled v osupljivo tematsko in slogovno pestrost afriške literature druge polovice 20. stoletja.

Trda vezava, 14,5 x 22 cm, 239 strani.

Značilna mešanice žanrov se v številnih delih zliva v posebno "afriško" formo, ki bi ji v evropski literaturi težko našli ustrezen ekvivalent.
Hibridnost in heterogenost postkolonialnih afriških družb, raznolikost kultur in vplivov, ki se srečujejo znotraj jezika (ali jezikov), in svetovi ter načini razmišljanja ne več samo tradiciji zavezanih podeželskih ljudi, ampak tudi moderno usmerjenih urbanih slojev, so poglavitni vzroki za to, da afriške literature ne moremo zvesti na skupni imenovalec.
Lahko pa udobno uživamo v raznolikosti, ki nam jih ponuja devetnajst zgodb avtorjev iz sedemnajstih držav podsaharske afrike (od Nigerije, Konga, Kameruna, Zimbabveja, Senegala, Kenije, Somalije do Tanzaije itd.), ki veljajo za najbolj reprezentativne predstavnike sodobne afriške proze.

RECENZIJA BUKLA:
Pričujoči afriški avtorji iz sedemnajstih držav podsaharske Afrike (od Nigerije, Konga, Kameruna, Zimbabveja, Senegala, Kenije, Somalije do Tanzaije itd.) predstavljajo vsak po eno zgodbo in veljajo za najbolj reprezentativne predstavnike sodobne afriške proze. Raznolikost njihovih tradicionalnih kultur in križanje z modernimi vplivi je poglavitni razlog za to, da imajo vse zgodbe več kot en skupni imenovalec. V tej unikatni mešanici žanrov se izraža tako domišljija posameznega avtorja kot fantastika, socialni realizem in tradicionalizem. Jana Bauer, ki je zgodbe izbrala, uredila in prevedla, pravi, da je velikokrat marsikatero izvirno afriško delo, izhajajoče iz ustne pripovedne tradicije, zaradi posebnega sloga in drugačne strukture pri evropskih založnikih obveljalo za slabo napisano. V zadnjem času, ko so posamezni avtorji črne celine dosegli tudi mednarodni ugled, pa se je zanimanje za tovrstno literaturo prelevilo v navdušenje.