Količina:

0


Znesek:

0,00

Kako je nastalo blejsko jezero?

disleksija

Kako je nastalo blejsko jezero?
  • Kako je nastalo blejsko jezero?
  • Redna cena:

    19,90 €

  • Popust:

    1,00 € (5%)

  • Spletna cena:

    18,91 €

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Slikanica za otroke, ki imajo težave z branjem.
Riko Zupan, avtor literarno bolj razlagalne pripovedke Kako je nastalo Blejsko jezero, je učenec s specifičnimi (razvojnimi) motnjami branja oz. disleksijo. Je desetletnik, uspešen in hiter športnik, hokejist, vendar počasen bralec in zapisovalec.

Primerna priprava in urejenost izgleda besedila takim otrokom v veliki meri omili težave v percepciji črk, zlogov, besed, sporočila. Oblikovalci knjige Kako je nastalo Blejsko jezero so upoštevali: uporabo nevsiljivega kontrasta med tiskom in ozadjem, ki ne blešči, niti ni premil, izbrali so preprosto pisavo, katere črke niso preveč načičkane, poskrbeli so, da strani niso preveč zasičene z besedilom in da so vrstice med seboj dovolj razmaknjene, saj imajo tako otroci s težavami pri branju, kot otroci, ki se šele učijo brati strah pred dolgimi in nepreglednimi odstavki in celostranskimi zapisi.
Otroci s specifičnimi motnjami branja vložijo neizmerne količine pozornosti že v samo tehniko branja, zato besedilu še težje sledijo. Slike prizorov iz zgodbe na vsaki strani knjige bralcu pomagajo pri sledneju besedilu. Dodatno so posebej obarvane črke (b, d, g, p), ki jih otroci s specifično motnjo branja najpogosteje zamenjujejo.

Obstaja veliko zgodb o tem, kako je nastalo Blejsko jezero. Riko nam pripoveduje eno od njih.
Bilo je pred davnimi časi. Po kotanji, v kateri je sedaj jezero, so pastirji vsak dan pasli ovce. Na paši so se pastirji zabavali z raznimi igrami. Z ovcami niso imeli veliko dela, ker so imele dovolj dobre trave. Ko so zvečer zagnali ovce v staje, so jih obiskale gorske vile. Plesale so okrog hribčka, ki je štrlel iz kotanje. Ko so se naplesale, so se vrnile k starčku Triglavu. Ta je prebival pod najvišjo goro. Nekega jutra pa pastriji niso mogli verjeti svojim očem. Po vsej kotanji so bili postavljeni šotori. Kaj se je zgodilo?

Trda vezava, 21,5 x 22,5 cm, 36 strani.