V bojih za severno in južno mejo, Zbirka V viharju petih vojn 2 - Hitra dostava in bogat izbor

Obvestilo o uporabi piškotkov

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska, ki ne hranijo osebnih podatkov.

Več o uporabi piškotkov

Zaradi izrednih razmer in omejevanja širitve koronavirusa tako pošta kot DPD naprošata, da spletne nakupe poravnate vnaprej (predračun, kartice, paypal). Hvala za razumevanje.

Količina:

0


Znesek:

0,00

V bojih za severno in južno mejo

Zbirka V viharju petih vojn 2

V bojih za severno in južno mejo
 • Redna cena:

  11,90 €

 • Popust:

  2,97 € (25%)

 • Spletna cena:

  8,93 €

 • Avtor:

  Andrej Zlobec

 • Založba:

  Dušica Kunaver, samozaložba

 • Datum izida:

  15.12.2009

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

2. knjiga – Andrej Zlobec, V BOJIH ZA SEVERNO IN JUŽNO MEJO

Narodne straže, katerim se je Andrej pridružil v Gorici leta 1918, niso mogle ustaviti prodiranja italijanske vojske na slovensko ozemlje. Andrejev Kras je bil izgubljen. Narodna straža se je morala umakniti v Ljubljano. Tu so nadaljevali z razoroževanjem avstro-ogrske armade. Ko pa je general Maister klical prostovoljce v boj za severno mejo, se jim je Andrej pridružil in doživel usodni 23.november 1918, ko je Maribor postal slovenski. Po vrnitvi domov na Kras, je po pretepu z italijanskimi vojaki zaradi slovenske zastave moral zbežati v Jugoslavijo. Uspelo mu je priti v Podoficirsko šolo v Zagrebu. Po končani šoli je kot prostovoljec, star 21 let, okusil krutost bojev v divjini albanskih gora.

Trda vezava, 15,5 x 22 cm, 192 strani.

Vsebina celotne zbirke ni le pripoved rodoljuba o bojih za svobodo, ampak je tudi dragocen prispevek slovenski vojaški zgodovini. Te knjige je pisal poklicni vojak, edini Slovenec, ki je doživel, preživel in opisal pet vojn 20. stoletja. Izpolnil je nalogo, ki si jo je zastavil, ko je umiral na mrzlih tleh temnice: »Če bom ostal živ, bom napisal spomine. Naj mladi rod, ki bo živel v svobodi ve, da njihovi očetje svobode niso dobili zastonj!«