Makalu - Hitra dostava in bogat izbor

Obvestilo o uporabi piškotkov

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska, ki ne hranijo osebnih podatkov.

Več o uporabi piškotkov
Količina:

0


Znesek:

0,00

Makalu

Makalu
 • Redna cena:

  20,00 €

 • Popust:

  1,00 € (5%)

 • Spletna cena:

  19,00 €

 • Avtor:

  Aleš Kunaver

 • Založba:

  Dušica Kunaver, samozaložba

Zaloga: ni na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Makalu je tretja gora, tretji vrh, na katerega so v prvih petnajstih pionirskih himalajskih letih stopili naši alpinisti. Vsi ti trije vrhovi - Trisul, Anapurna, Makalu - so gore, na katerih v različnih podobah kraljuje najvišja hindujska boginja - družica boga Šive.
Makalu - gora, na kateri Šivova soproga domuje v podobi Maha Kali, je bil prvi slovenski osemtisočak in prva slovenska himalajska stena. V njeno ledeno navpičnost so slovenski alpinisti vstopili dvakrat:

MAKALU 1972
Leta 1972 so slovenski alpinisti v južni steni Makaluja dosegli višino 8200 m in s tem razburili ves alpinistični svet. Le kdo naj bi verjel, da so himalajski začetniki, ki so dvanajst let poprej (na Trisulu 1960) prvič videli Himalajo, v steni osemtisočaka Makaluja prestopili magično mejo 8000m. V svetovni himalajski zgodovini se je to zgodilo drugič (za angleško južno steno Anapurne 1970).
Naslednje leto, leta 1973, se je v južno steno Makaluja napotilo avstrijsko vrhunsko alpinistično moštvo in leto pozneje, leta 1974, še mednarodno moštvo alpinističnih zvezd pod ameriškim vodstvom. Obe odpravi sta se morali umakniti iz sredine stene. Leto 1975 je bilo spet naše.

MAKALU 1975
Sedem slovenskih alpinistov je doseglo vrh gore prek južne stene. Eden med njimi brez kisika, kar je bil tedaj svetovni rekord. Edinstveno dejanje te odprave je bila tudi solistična reševalna akcija z višine 8000 m.
Slovensko alpinistično moštvo, ki je v prvih petnajstih himalajskih letih (od Trisula 1960 do Makaluja 1975) pod vodstvom Aleša Kunaverja zraslo od himalajskih začetnikov do najboljšega alpinističnega moštva na svetu, v svetovni alpinistični zgodovini nima primerjave.

Trda vezava, 20,5 x 26,5 cm, 184 strani.