Lhotse dvd - Hitra dostava in bogat izbor

Obvestilo o uporabi piškotkov

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska, ki ne hranijo osebnih podatkov.

Več o uporabi piškotkov

Zaradi izrednih razmer in omejevanja širitve koronavirusa tako pošta kot DPD naprošata, da spletne nakupe poravnate vnaprej (predračun, kartice, paypal). Hvala za razumevanje.

Količina:

0


Znesek:

0,00

Lhotse dvd

Lhotse dvd
 • Redna cena:

  12,00 €

 • Popust:

  0,60 € (5%)

 • Spletna cena:

  11,40 €

 • Avtor:

  Aleš Kunaver

 • Založba:

  Dušica Kunaver, samozaložba

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Lho-tse pomeni južna gora, gora, ki stoji južno od najvišje gore sveta. Skupaj z Everestom in Makalujem Lhotse oblikuje "tretji Zemljin pol" - tam se naša Zemlja najvišje dviguje proti nebu. Skoraj dvajset let (1973 - 1990) je bila južna stena Lhotse največji alpinistični izziv na svetu, stena, v kateri so leto za letom zveneli klini najboljših alpinistov sveta. Aleša Kunaverja je ta stena "začarala" že leta 1962. Postavil jo je na obzorje slovenskemu alpinizmu in tja vodil svoje odlične prijatelje.
"Tritisoč metrov skale in ledu je lahko izziv, prijatelj, sovražnik in še marsikaj. Zame so bile to sanje od tedaj, ko sem to steno prvič videl. " Aleš Kunaver

DVD, 78 minut.

Leta 1981, po vzponih v južni steni Makaluja in v zahodnem grebenu Everesta, je čas za vstop v južno steno Lhotseja dozorel. "Baterije zmrzujejo, cepini se lomijo, šotori se trgajo kisikove maske zmrzujejo, fotoaparati in višinomeri ne delajo - le človek vzdrži."
Četudi so plazovi in viharji že davno izbrisali sledove bitk za vsak meter te mogočne stene, je vendar po njenih navpičnih strminah neizbrisno začrtana smer, ki se pod vrhom razdeli v dve smeri: ena vodi na rob stene na zahodnem grebenu (1981), a druga po steni na vrh gore (1990). Slovenska trilogija na tretjem Zemljinem polu je s tem končana. Tri prvenstvene smeri v stenah treh osemtisočakov (Makalu - Everest - Lhotse) nosijo slovenska imena in pripadajo narodu, zapisanemu goram.
Kljub divjosti stene, je osem naših alpinistov leta 1981 snemalo v steni. Prinesli so domov filmsko gradivo, kakršnega svetovna alpinistična dediščina tistega časa ne premore. Po 27 letih je iz tega gradiva nastal film.