Koda chopin, cd, Milko Lazar, Bojan Gorišek - Hitra dostava in bogat izbor

Obvestilo o uporabi piškotkov

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska, ki ne hranijo osebnih podatkov.

Več o uporabi piškotkov
Zaradi izrednih razmer do preklica karantene ne omogočamo plačil po povzetju. Zaradi omejevanja širitve koronavirusa vas naprošamo, da spletne nakupe poravnate vnaprej (predračun, kartice, paypal). Hvala za razumevanje.
Količina:

0


Znesek:

0,00

Koda chopin, cd

Milko Lazar, Bojan Gorišek

Koda chopin, cd
 • Redna cena:

  14,99 €

 • Popust:

  0,75 € (5%)

 • Spletna cena:

  14,24 €

 • Avtor:

  Milko Lazar

 • Založba:

  Mettis Bukvarna

 • Datum izida:

  31.05.2011

Brezplačna dostava

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Skladatelj Milko Lazar je vsestranski glasbenik (skladatelj, pianist in multiinštrumentalist). Je eden najprodornejših slovenskih glasbenikov, improvizator in skladatelj, ki v svojih klasičnih delih ne skriva rokerskih in jazzovskih korenin. Njegova komponirana glasba pa izpričuje tako dobro poznavanje kot tudi spoštovanje, a ne strahospoštovanje, klasične glasbene tradicije.

Izvajalec Bojan Gorišek je »zunajserijski« izvajalec sodobne glasbe, njegove interpretacije izžarevajo močan estetski čut ter željo po potapljanju v temačnih in mističnih glasbenih registrih. Izvedba klavirskih del Erica Satieja velja za enega najboljših posnetkov Satiejeve glasbe nasploh.

Kot pove že sam naslov, muzika Koda Chopin izhaja iz Chopinove glasbe. A ne gre preprosto le za priredbe Chopinovih del. Postopek ustvarjanja je zastavljen bolj moderno, bolj v skladu s časom, z metodami in razumevanji sodobnega sveta. Skladatelj osnovo glasbenega dela ne vidi v celoti dela samega, marveč v skritem ključu tega dela. Njegovo branje Chopinove partiture zato ni analogno, temveč digitalno. Bistveni nista forma in razsežnost dela niti njegove duhovne akcidence, vendar je bistven njegov genetski zapis. Tako je Milko Lazar kot osnovi izbral dve kratki in manj znani Chopinovi skladbi, in sicer Preludij št. 14 v es-molu op. 28 in Preludij št. 20 v c-molu op. 28. Iz njiju je izluščil kodi (es-mol kodo in c-mol kodo), po katerih je ustvaril glasbo, ki z izvirnikoma pravzaprav nima več veliko skupnega. Na podlagi razbranih kod je Milko Lazar skomponiral nove skladbe, ki so v končni obliki sicer variacije, toda ne variacije preludijev, temveč variacije, izpeljane iz dveh tako izluščenih kod. Čisto na koncu zadnje skladbe KC IX pa skladatelj v počastitev Chopinove glasbe vendarle postavi kratek Chopinov citat iz c-mol preludija, vendar ga transponira za oktavo višje.

Koda Chopin

1. KC I 5:54
2. KC II 7:18
3. KC III 4:28
4. KC IV 4:39
5. KC V 3:05
6. KC VI 6:51
7. KC VII 2:22
8. KC VIII 7:33
9. KC IX 5:21Mettis Muzika je »brend« založbe Mettis Bukvarna, d.o.o., ki odpira prostor kompozicijam sodobne glasbe in pristopom, ki na nepretenciozen, a neposreden način posegajo v tokove sodobne glasbe.