Bog kot zabloda (nova izdaja, 10 let pozneje) - Hitra dostava in bogat izbor

Obvestilo o uporabi piškotkov

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska, ki ne hranijo osebnih podatkov.

Več o uporabi piškotkov
Količina:

0


Znesek:

0,00

Bog kot zabloda (nova izdaja, 10 let pozneje)

Bog kot zabloda (nova izdaja, 10 let pozneje)
 • Cena:

  24,90 €

 • ISBN:

  9789612419646

 • Avtor:

  Richard Dawkins

 • Založba:

  Modrijan

 • Datum izida:

  06.07.2016

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Priznani evolucijski biolog Richard Dawkins nas v delu Bog kot zabloda v lucidnem, duhovitem in klenem jeziku, po kakršnem je znan, sooči z neprizanesljivim in strastnim zavračanjem religij vseh vrst. Knjiga načenja nadvse zanimivo polemiko, zato jo bodo radi prebrali vsi, ki jih zanima ta pomembna, s čustvi nabita tema.

Richard Dawkins, priznani evolucijski biolog in »najbolj razvpiti britanski ateist«, ponuja tezo, da so religije odvečne in celo škodljive, ter svoje trditve prepričljivo utemelji. Njegov odnos do vere, ki ga sam označuje kot sovražnega, izvira predvsem iz nasprotja med zagovorniki evolucijske teorije in religioznimi kreacionisti, ki dandanašnji zlasti v Združenih državah Amerike močno krojijo dogajanje v šolstvu in v javnem dojemanju znanosti.
Avtor najprej pokaže na nevzdržnost teističnih stališč o nastanku sveta, vesolja in življenja. Pregleda zgodovinske »dokaze« o božjem obstoju in jih vse po vrsti ovrže. Čeprav priznava, da božjega obstoja ni mogoče dokončno ovreči, z znanstvenimi postopki dokaže, da je verjetnost zanj zelo majhna. Prizadeva si pokazati, da religioznost pri posameznikih temelji na zmotah oziroma zablodah.

V nadaljevanju nas opozori na številne sociološke probleme, ki so posledica religioznosti v družbi. Pri tem zlasti razgalja družbeno škodljive mehanizme, ki jih sproža religija. Presenetljivo je to, da ti niso omejeni samo na splošno znane posledice fundamentalističnih tolmačenj religij z njihovo ekskluzivnostjo, bojevitostjo in nestrpnostjo do drugih. Richard Dawkins pokaže, da je škodljiv tudi učinek religij, ki so strpne in ekumensko usmerjene – zlasti zato, ker je njihov učinek znotraj svetovnega prebivalstva znatno daljnosežnejši. Vse religije namreč bolj ali manj »operejo možgane« vernikov, zlasti otrok, od katerih zahtevajo nekritično sprejemanje takih ali drugačnih dogem.

Bog kot zabloda je temeljito argumentirana razprava o mestu in veljavi religij v človeški družbi, tako v preteklih dobah kakor tudi v našem času. Čeprav je argumentacija v precejšnjem delu usmerjena v izpodbijanje kreacionističnih zablod, značilnih za ameriško okolje, je kot metoda zanimiva tudi za evropske in slovenske bralce. Avtor do korenin pretrese pojme religij, dobrote, morale, zla, duha in še mnoge druge ter jih presvetli z biologistično lučjo, kar daje precej natančen rentgenski posnetek teh pojmov, dobljen skozi optiko modernega naravoslovja.

Tudi tistim, ki so knjigo Bog kot zabloda že brali, utegne ponovna potopitev v to mojstrovino duhovno-znanstvene misli pripraviti prvovrstno presenečenje!

Mehka vezava, 16 x 23 cm, 464 strani.