Ženski možgani (ponatis) - Hitra dostava in bogat izbor

Obvestilo o uporabi piškotkov

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska, ki ne hranijo osebnih podatkov.

Več o uporabi piškotkov
Količina:

0


Znesek:

0,00

Ženski možgani (ponatis)

Ženski možgani (ponatis)
 • Cena:

  25,00 €

 • ISBN:

  9789612411824

 • Avtor:

  Louann Brizendine

 • Založba:

  Modrijan

 • Datum izida:

  03.11.2007

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Zakaj ženske dnevno uporabljajo več oblik sporazumevanja kot moški? Zakaj si ženska zapomni prepir, o katerem moški trdi, da ga nikoli ni bilo? Zakaj so najstnice tako obsedene s svojim videzom in pogovarjanjem po telefonu? In zakaj ženske veliko redkeje pomislijo na spolnost kot moški?

Žensko vedenje se tako močno razlikuje od moškega zaradi hormonov. Na začetku so namreč vsi možgani ženski, šele osmi teden po spočetju pa se nekateri spremenijo v moške: presežni testosteron skrči središče za komunikacijo, zmanjša del skorje, odgovoren za sluh, in dvakratno poveča predel za obdelavo spolnosti.

Brizendine poskuša v svoji knjigi o ženskih možganih razložiti, kako njihov edinstveni ustroj usmerja razmišljanje, vrednote, način komunikacije in čustvovanja žensk v vseh življenjskih obdobjih.
Knjiga Ženski možgani je tudi predloga za ameriški film, komedijo Whitney Cummings, ki je bila premierno prikazana 17. junija 2017 na filmskem festivalu v Los Angelesu.

Mehka vezava, 16 x 23 cm, 256 strani.

RECENZIJA BUKLA:
Do starosti osmih tednov so vsi možgani zarodkov videti ženski, kar pomeni, da je v naravi kot spol privzet ženski spolni odtis. V osmem tednu pa velik naval testosterona te »uniseks« možgane, tam seveda, kjer je to potrebno, spremeni v moške, tako da pobije nekatere celice v središčih za sporazumevanje in povzroči rast dodatnih celic v središčih za spolnost in agresivnost.

Moški možgani so sicer za nekaj manj kot za desetino težji, pri čemer je popravek glede na težo telesa že vračunan, zato je v devetnajstem ter tudi še večji del dvajsetega stoletja večina znanstvenikov sklepala, da imajo ženske tudi manjše umske sposobnosti. A vendar imajo oboji možgani enako število možganskih celic, s tem da jih imajo ženski nekoliko bolje »spakirane«.

Ob tem pa skuša ameriška nevropsihiatrinja Louann Brizendine razložiti, v čem so ženski možgani, njihov ustroj ter delovanje specifični in kako to vpliva na funkcioniranje ženske v socialnem okolju. Pisana tekoče, v ameriškem stilu ponazorjena z mnogimi, tu in tam anekdotičnimi oziroma humornimi primeri ter primerjavami, je ta knjiga povsem enako primerna za oba spola, za ženske, da se bodo bolje razumele, ter za moške, da bodo, recimo, morebitne nenadne izbruhe, ko ženske »planejo v jok ali pa želijo komu odgrizniti glavo«, znali pripisati skrajni obliki predmenstrualnega sindroma, ki ga doživlja kar nekaj odstotkov žensk v dneh, ko se nekateri deli ženskih možganov spremenijo tudi za četrtino. Zabavno in poučno.

(Samo Rugelj)