To noč sem jo videl - Hitra dostava in bogat izbor

Obvestilo o uporabi piškotkov

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska, ki ne hranijo osebnih podatkov.

Več o uporabi piškotkov
Količina:

0


Znesek:

0,00

To noč sem jo videl

To noč sem jo videl
 • Cena:

  17,30 €

 • ISBN:

  9789612414580

 • Avtor:

  To noč sem jo videl

 • Založba:

  Modrijan

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

To je roman o nekaj letih življenja in skrivnostnem izginotju Veronike Zarnik, mlade ženske iz ljubljanske meščanske družbe, ki jo je vase potegnil vrtinec nemirne zgodovine. Pet oseb pripoveduje o njej, pa vsaka od njih tudi o sebi in razburkanem slovenskem času pred drugo svetovno vojno in med njo.

O času, ki je kot moloh goltal ne samo tako ali drugače prepričane udeležence zgodovinskih dogodkov, ampak tudi ljudi, ki so živeli na robu burnega dogajanja, ki ga niso niti dobro razumeli – hoteli so samo živeti. Toda »samo« živeti je bila iluzija, bil je čas, ko se tudi v na videz varnem in idiličnem zavetju neke graščine na Gorenjskem ni bilo mogoče izogniti drvečemu vlaku nasilja.

O Veroniki pripoveduje njen nekdanji ljubimec, oficir jugoslovanske kraljeve vojske, ki se je leta petinštirideset znašel v ujetniškem taborišču v Palmanovi; zgodbo nadaljuje njena mati, ki isto leto čaka na vrnitev hčere v ljubljanskem predmestnem stanovanju, potopljena v spomine in blodna od negotovega upanja; o njej govorita zdravnik nemške okupacijske vojske in družinska gospodinja; nazadnje nekdanji partizan, ki je iz nejasnega osebnega nagiba, polnega nesporazumov, sprožil vlak, ki je zdrvel čez nočno pokrajino in njene ljudi.

"Za spravo gre, za pokop, in na nas je, da to učlovečimo, da postanemo ljudje v odnosu do lastne zgodovine. Šele ko bomo dovolili pokop obeh strani, bo prišla pomiritev. Roman torej odpira neko zgodovinsko rano, eno od neštetih zgodb, ne zaradi ideoloških afinitet, temveč zaradi – in v tem je tudi kvaliteta Jančarjevega romana - globoke človeške zavzetosti in prizadetosti."
- Gabriela Babnik (Netravmatičen odnos do lastne zgodovine), Ampak, september/oktober 2010

NAGRADE:
- Kresnik 2011
- Nagrada za najboljšo tujo knjigo 2014 (Francija)

Trda vezava, 13,5 × 22,0 cm, 192 strani.

Pogovor z avtorjem o knjigi: