Zastrto vesolje - Hitra dostava in bogat izbor

Obvestilo o uporabi piškotkov

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska, ki ne hranijo osebnih podatkov.

Več o uporabi piškotkov

Zaradi izrednih razmer in omejevanja širitve koronavirusa tako pošta kot DPD naprošata, da spletne nakupe poravnate vnaprej (predračun, kartice, paypal). Hvala za razumevanje.

Količina:

0


Znesek:

0,00

Zastrto vesolje

Zastrto vesolje
 • Zastrto vesolje
 • Zastrto vesolje
 • Zastrto vesolje
 • Redna cena:

  31,20 €

 • Popust:

  24,21 € (78%)

 • Spletna cena:

  6,99 €

 • Avtor:

  Franc Rozman

 • Založba:

  Loreda

 • Datum izida:

  18.04.2011

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

»Fizika naravne pojave pozorno opazuje, jih meri ter prepoznava njihove zakonitosti. Spoznanja zapisuje v obliki enačb. Fizikalne zakonitosti praviloma veljajo na nekem omejenem področju, zato moramo presojati njihovo veljavnost, tako kot so o naravnih pojavih razmišljali filozofi od Aristotela do Kanta in drugih. Naravne pojave bomo torej razumeli ob složnih naporih fizikov in filozofov. Predvsem moramo razumeti tako omejitve, ki nastopajo na ravni logike in razuma, kot omejitve pri merjenju in določanju matematičnih zakonitosti pojava,« piše Rozman.

»Čeprav je na prvi pogled videti, da je tisto, kar smo se učili, in da je tisto, kar videvamo, dokončno, to ne drži,« je na predstavitvi novega dela poudaril Franc Rozman. Bistvo besedila v knjigi Zastrto vesolje temelji na pojasnjevanju razhajanja med pojavom in zaznavo pojava. »Isti pojav lahko iz različnih zornih kotov opazim oziroma zaznam različno. Včasih zaradi majhnosti atomov, včasih zaradi velikosti vesolja, največkrat pa zaradi omejitev pri zaznavanju pojava. Čutne zaznave in meritve nam torej bolj ali manj zameglijo in popačijo slike pojavov, kot se le-ti dogodijo na izvoru. Pogosto zaznamo le vrh ledene gore.«

Prva izdaja te knjige je izšla leta 2002 pod naslovom Fizika in metafizika. Pričujoča dopolnjena izdaja pa nosi naslov Zastrto vesolje. Obe deli se ukvarjata predvsem z opisovanjem naravnih pojavov na razumski ravni. Poskušata povezovati fiziko in filozofijo.

V knjigi so izpostavljene razsežnosti vesolja, kot so:
- prostorske razsežnosti, ki ustvarjajo prostor,
- čas, ki ustvarja dinamiko vesolja,
- energijske razsežnosti, ki ustvarjajo snovno vesolje,
- objektivne razsežnosti, ki snov oblikujejo v smiselne in prepoznavne forme,
- etične razsežnosti vesolja, ki so osnova življenju.

Trda vezava, 13,5 x 20 cm, 367 strani.

O AVTORJU:
Franc Rozman, rojen leta 1949 v Tržiču, je leta 1973 diplomiral na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani. Doslej je izdal knjige Človek sem - ustvarjam (BI, 1997), Pred velikim pokom, (BI, 1999) in Fizika in metafizika (Knjižnica Tržič, 2002) ter je avtor več uspešnih računalniških rešitev na področju krmiljenja komunikacijskih sistemov (SI2000), računalniških programov za učenje jezikov (Amon) ter računalniških programov s področja poslovne informatike.