Količina:

0


Znesek:

0,00

Teror zgodovine

Teror zgodovine
  • Redna cena:

    19,90 €

  • Popust:

    6,96 € (35%)

  • Spletna cena:

    12,94 €

  • Najboljša cena* v 30 dneh: 12,94 € (0%)

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

RECENZIJA BUKLA:
Laibach je verjetno najbolj kontroverzna slovenska glasbena skupina, ki že od vsega začetka presega pojem glasbene skupine. Njena provokativna izraznost, ki spominja na totalitarne režime poleg glasbe sega do drugih umetniških področij, kar tvori unikatno zmes umetnosti in ideologije. Zato ne preseneča, da je imela skupina kar nekaj problemov v času svojega delovanja, predvsem na začetku, od nastanka leta 1980, do razpada Jugoslavije, ko je bila center nadzora takratne oblasti, ki pa ni točno vedela, kaj naj glede Laibacha ukrene.

Seveda, sporočilnost skupine pogosto kliče po napačni interpretaciji, kar pa ne uide Marcelu Štefančiču, jr., ki se v pričujoči knjigi loti zgodovinskega vpliva skupine na kulturo, oblast, filozofijo in njen vpliv na človeka, množico, državo, ki je lahko potekal le v okviru zeitgeista osemdesetih, ko je bil čas življenja v bivši državi po Titovi smrti in poglobljeni gospodarski krizi znanilec družbenih sprememb. Teror zgodovine tako ni biografija o Laibachu, ampak poglobljeno razmišljanje o prostoru skupine in njeni vzajemni povezanosti z vrtincem političnih in ideoloških sprememb. S slikovnim gradivom bogato opremljena knjiga se prične s ponatisom Laibach konventa, ki je bil prvič objavljen v Novi reviji leta 1983, konča pa s prikazom ovitkov vseh njihovih albumov iz obdobja 1980–2010.

(Aleš Cimprič)

Kako je Laibach na začetku osemdesetih premaknil nacijo, partijo in filozofijo. Laibach je bil teatralizacija vseh tistih heterogenih, socialnističnih, retro totalitarnih fragmetov, ki v novi dobi - na začetku osemdesetih, v času "združevanj s sovražnimi nameni", "notranjih in zunanjih sovražnikov", "diferenciacij", etničnih incidentov, političnih procesov, krizologije in megalomanije, ki se je začela s Titovim pogrebom, nadaljevala s prikazovanjem Device Marije v hercegovskem Medžugorju in kočala z zimsko olimpiado v Sarajevu - niso več stali skupaj, vseh tistih fraz, parol in sloganov, ki so vse bolj puščali, vsega tistega kičastega patosa, ki je bil vse manj usklajen, vse tiste navidez monolitne, dogmatične, ireverzibilne retorike, ki je ni bilo več mogoče totalitarizirati in centralizirati in ki je ni bilo več mogoče preleviti v slovenski/jugoslovanski socialistični Gesamtkunstwerk.

Trda vezava, 15 x 21 cm, 145 strani.