Obvestilo o uporabi piškotkov

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska, ki ne hranijo osebnih podatkov.

Več o uporabi piškotkov
Količina:

0


Znesek:

0,00

Iveri z Grintovcev

Iveri z Grintovcev
 • Redna cena:

  3,00 €

 • Popust:

  0,15 € (5%)

 • Spletna cena:

  2,85 €

 • Avtor:

  Vlasto Kopač

 • Založba:

  Planinska zveza Slovenije

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Leta 2006 umrli arhitekt in gorenjski rojak Vlasto Kopač (1913-2006) je bil tudi velik planinec. V mesecih pred smrtjo je svoja izbrana planinska dela zbral v knjigi Iveri z Grintovcev. Tako žlahtne in starožitne planinske knjige že dolgo ni bilo.

Če bi Vlastu Kopaču postavili tisto banalno vprašanje, »kaj je iskal tam gori«, bi verjetno odgovoril podobno kot pastir, ki bi moral biti spodaj pri živini in ne gorskem vrhu, kjer je ves zamaknjen izjavil: »Tukaj je lepo, pa daleč se vidi.« To je to in to je vse. Avtor je bil inženir arhitekt, ugledni javni in kulturni delavec, alpinist in gorski reševalec ter častni predsednik Planinske zveze Slovenije. V knjigi nam Vlasto Kopač s svojo radoživostjo pripoveduje o nekdanjih časih in ljudeh v naših gorah na južnem delu Kamniško-Savinjskih Alp. Vsebina je zaokrožena v na videz preproste zgodbe o ljudeh in dogodkih. Pripovedi ves čas zrcalijo prvobitnost, vmes pa zažarijo posamezne posebnosti, povedane preprosto in mimogrede. Zavemo se, da gre za nekaj starodavnega in dragocenega, kar je avtorjeva beseda otela pozabi. Vse zgodbe, ki so bile objavljene v Planinskem vestniku od leta 1940 in drugod, je temeljito dopolnil ali celo napisal na novo. Knjigo prepletajo njegove številne izredne perorisbe, ki doslej še niso bile objavljene v njegovi samostojni knjigi. Sedaj je vsaj del njegovega obsežnega dela pred nami. Kot priznan oblikovalec je knjigo, ki ima 240 strani, tudi sam skrbno oblikoval in jo opremil s kar 221 različnimi ilustracijami. V njej je 21 njegovih inicialk, 70 njegovih vinjet in 36 risb ter 81 fotografij in 4 barvne priloge. Knjigo, ki jo je uredil France Malešič, je izšla kot šesta v zbirki Med gorskimi reševalci.