Naši financarji (1918-1946) - Hitra dostava in bogat izbor

Obvestilo o uporabi piškotkov

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska, ki ne hranijo osebnih podatkov.

Več o uporabi piškotkov
Količina:

0


Znesek:

0,00

Naši financarji (1918-1946)

Naši financarji (1918-1946)
 • Cena:

  33,20 €

 • Avtor:

  Pavle Čelik

 • Založba:

  Modrijan

 • Datum izida:

  06.08.2012

Zaloga: ni na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Finančna straža, dandanes bi jo postavili med carino in finančno policijo, je med obema svetovnima vojnama in neposredno po njej spadala v pristojnost finančnega ministrstva v Beogradu ter njemu podrejene finančne direkcije v Ljubljani. Bila je uniformirana in oborožena, z nekaj prvinami vojaške organiziranosti. Poslovanje teh mož pri nas je potekalo v slovenskem jeziku, izjemoma v srbohrvaščini. Opravljali so naloge, povezane z zagotavljanjem državnih prihodkov – od tako imenovanih posrednih dajatev, od užitnine (današnje trošarine) do predmetov državnega monopola. Poleg tega so tisti ob državni meji opravljali vlogo čuvajev te meje, saj so nadzorovali tihotapstvo čez to črto in občasno opravljali povsem policijske naloge dodatnega zavarovanja državne meje.
Avtor je imel na voljo bogato arhivsko gradivo ter sindikalno časopisje. To mu je omogočilo, da je dal pomemben poudarek socialni plati finančnih stražnikov, kar daje knjigi posebno privlačnost in vrednost.

Pavle Čelik je doma iz vasi Volča pri Poljanah nad Škofjo Loko. Po končani gimnaziji v Škofji Loki se je zaposlil v notranjem resorju. Služboval je kot miličnik in nato kot starešina. Službeno pot je po tridesetih letih sklenil kot poveljnik slovenske milice. Napisal je enajst samostojnih knjig, vse s področja varnostnih sil, s soavtorjema pa še knjigo o navodilih organov za notranje zadeve za delo na področju varstva ustavne ureditve.

Trda vezava, 16,5 x 24 cm, 669 strani.