Zaziban dih, ŽEPNA BELETRINA - Hitra dostava in bogat izbor

Obvestilo o uporabi piškotkov

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska, ki ne hranijo osebnih podatkov.

Več o uporabi piškotkov
Količina:

0


Znesek:

0,00

Zaziban dih

ŽEPNA BELETRINA

Zaziban dih
 • Redna cena:

  3,00 €

 • Popust:

  0,15 € (5%)

 • Spletna cena:

  2,85 €

 • Avtor:

  Herta Müller

 • Založba:

  Študentska založba

 • Prevajalec:

  Mojca Kranjc

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Romunija 1945: druga svetovna vojna se je končala. Nemško prebivalstvo živi v strahu. "Zgodilo se je v noči na 15. januar 1945. Ob 3. uri zjutraj me je pobrala patrulja." To so besede mladeniča, čigar življenjska zgodba služi za izris pripovedi o usodi nemškega naroda v Transilvaniji, ki bralcu poda presunljiv in nazoren prikaz preganjanja nemškega prebivalstva v Romuniji pod vladavino Stalina."

Mehka vezava, 13,5 x 20,5 cm, 218 strani.

Herta Müller se je rodila 1953 v mestecu Niţchidorf (nem. Nitzkydorf) kot pripadnica nemške manjšine v Romuniji. Na univerzi v Temišvaru je študirala germanistiko in romunistiko; delala je kot prevajalka v tovarni, odpustili so jo, ker je odklonila sodelovanje s službo državne varnosti. Njena prva knjiga, zbirka kratke proze Nižave, je po hudih težavah in cenzurirana izšla 1982 v Bukarešti, čez dve leti pa neokrnjena v Zahodnem Berlinu. Od 1987 živi v Berlinu kot svobodna pisateljica. Za svoje delo je bila odlikovana s številnimi nagradami, ki jih je 2009 okronala Nobelova nagrada za književnost.

V slovenščini so v knjižni obliki doslej izšli trije njeni romani, pri Cankarjevi založbi Živalsko srce (2002, ponatis 2009; prevod Slavo Šerc), pri Študentski založbi Zaziban dih in Danes se raje ne bi srečala (oba 2010, prevod Mojca Kranjc), pri založbi Didakta Nižave (2011, prevod Slavo Šerc) in pri KUD Apokalipsa zbirka esejev Vrag tiči v zrcalu (2011, prevod Samo Krušič).