Količina:

0


Znesek:

0,00

Jakob Von Gunten

BE 315S

Jakob Von Gunten
  • Redna cena:

    24,00 €

  • Popust:

    1,20 € (5%)

  • Spletna cena:

    22,80 €

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Roman je napisan v obliki nedatiranih dnevniških zapiskov Jakoba von Guntna, potomca »dobre družine«. V njih mladenič opisuje čas, ki ga je preživel v šoli za služabnike. Tja se je podal v želji, da bi si življenjsko pot začrtal sam, brez pomoči staršev ali starejšega brata, uveljavljenega slikarja, in v prepričanju, da mora začeti »spodaj«, na dnu družbene lestvice.

Šolski program je sestavljen le iz učenja na pamet in čiščenja, a sčasoma se med Jakobom in strogim predstojnikom zavoda, gospodom Benjamento, razvije svojevrsten odnos. Po smrti predstojnikove sestre in edine učiteljice, gospodične Lise, se življenje na zavodu začne korenito spreminjati in šola naposled preneha delovati. Gospod Benjamenta poišče službo vsem svojim gojencem razen Jakobu; njega pa povabi, da skupaj z njim zapusti mestno življenje in odide v puščavo. Skozi skop, nevsiljiv jezik romana se svetlikajo diskretna duhovitost in lucidna opažanja človekove narave in urbane kulture v živahnem velemestu, kakršno je bil Berlin pred prvo svetovno vojno.

Trda vezava, 14,2 x 21 cm, 159 strani.

Švicarski pisatelj in dramatik Robert Walser (1878–1956) je svoj roman Jakob von Gunten napisal v času, ko je kot svobodni pisatelj živel v Berlinu. Delo je izšlo spomladi 1909 pri založbi Bruno Cassirer. Prve kritike so bile različne; kmalu po izidu ga je očitno prebral tudi Franz Kafka, ki ga je v nekem pismu omenil kot »zelo dobro knjigo«. Literarna veda je kasneje večkrat interpretirala njegova romana Proces in zlasti Grad v luči primerjave z Jakobom von Guntnom, ki ga pogosto označujejo tudi kot parodijo klasičnega nemškega razvojnega romana. Zdi se, da je Jakob von Gunten roman, ki je bil »pred svojim časom« in da se je ustrezna senzibilnost za Walserjevo pisavo razvila šele danes, o čemer pričajo nove izdaje, uprizoritve njegovih iger in pozornost, ki jo Walserjevemu opusu posveča sodobna literarna veda.