Količina:

0


Znesek:

0,00

Objestnost - Kratka kronika dolgega časa

BE

Objestnost - Kratka kronika dolgega časa
  • Redna cena:

    10,00 €

  • Popust:

    0,50 € (5%)

  • Spletna cena:

    9,50 €

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Objestnost je romaneskni prvenec Jurija Hudolina, ki smo ga doslej poznali predvsem kot pesnika. V romanu je avtorju uspelo ubesediti in predvsem razširiti ter poglobiti svojo prepoznavno poetiko, ki jo je razvijal v svoji poeziji ter v številnih časopisnih kolumnah in komentarjih. Gre za neposredni svet ulice, bohemov, nočnih lokalov ter predvsem objestnosti, ki dobi v romanu šele ustrezen in natančen izraz.

»Prozni prvenec Jurija Hudolina Objestnost je kronika nekega razsajanja. Svit Jagodnik je mlad pesnik, ki se mu ponoči trga, podnevi pa vse jebe. Tehta se na vagi vzvišenosti in trpljenja. Usaja se in razsaja. Grize in brca. Zmerja, žali, ponižuje. Pleza na pesniški prestol. Je Sizif, ki kotali svojo muko pesnjenja, in je maneken narcis, ki jaha na maliganskem oblaku veličine. Samovšečno se ogleduje v zrcalu vsemogočnosti. Kot medijski tiger je osamljen, kot pijanec je nezajezljiv, kot ženskar je nepotešljiv. Smrdljivi bohem, ki prezira konformizem, in šaman, ki koketira z idejo, da bi postal neviden, nedostopen, mrtev.

Hudolin ne pridiga o družbi in svoboščinah, ne promovira uporništva: ne tistega z razlogom ne tistega brez razloga. Njegov alter ego je neprilagojen in ekstremno razdražen. Nespravljivo besen. Do gnusa naveličan. Do kraja zdolgočasen. Ko se Jagodniku zgodi ljubezen, se za trenutek zazdi, da bo konec klatenja po umazanih beznicah in zadevanja do nezavesti, da bo konec njegovega samouničevalnega plesa. Ampak normalizacija Svita Jagodnika ni uresničljivo poslanstvo. To je tip iz galerije likov, kjer so ovekovečeni Charles Bukowski, Jim Morisson in Vitomil Zupan. Svit Jagodnik je nesrečni zbiralec nedosegljivih reči. Je luzer, ki nima kaj zgubiti. Junak časa, ki nima prihodnosti.« (Dušan Jovanović)

Trda vezava, 13,5 x 20,5 cm, 160 strani.