Količina:

0


Znesek:

0,00

Žaluzija

BE 156S

Žaluzija
  • Redna cena:

    10,00 €

  • Popust:

    0,50 € (5%)

  • Spletna cena:

    9,50 €

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Roman Žaluzija (La jalousie) je prototip francoskega novega romana. Pripovedovalec je natančen opazovalec dogajanja, ki pa se njegovemu pogledu skozi žaluzijo (ki je v francoščini sinonim za ljubosumje) vedno znova izmika. Domnevno ljubezensko razmerje med pripovedovalčevo ženo in sosedom Franckom v njem zbuja naraščajoče občutke besa, ljubosumja in paranoje, pravzaprav pripovedovalec postane poosebljeno stanje ljubosumja, ki ga vedno bolj oddaljuje od realnosti.

Vendar pa se njegovo ljubosumje ne razvije v kakšno dramatično dejanje, namesto tega bralca in njegova pričakovanja vrsta fragmentarnih opazovanj in opisov vedno znova zapelje v slepo ulico. Časovne in prostorske uganke, v katere pripovedovalec zapleta bralca, zmedejo njegovo orientacijo in ga hkrati vabijo v nikoli dokonč(a)no branje romana.
Avtorica spremne besede je Tanja Lesničar Pučko.

"Tu imate klasični menage-a-trois: moški, ženska in tretja oseba. Bazični zaplet, ki so ga preigrali mnogi trilerji, tako literarni kot filmski. Elementary, Watson! Dodajte še eksotično lokacijo. Toda vprašanje ni, kdo je morilec, ampak - kaj hudiča se je sploh zgodilo." (Marcel Štefančič, Mladina)

"Odlika tega besedila je tudi njegov obseg, ni predolgo, pravšnje je, primerno, da ga preberemo na en mah, pa znova listamo, saj tako daje tudi dodatne namige. Ti namigi sporočajo, da obstajajo še druge in drugačne poti in razpotja na vandranju skozi knjige, različni načini podajanja, dojemanja in prenašanja tega naprej." (Andrej Lutman, RA Slovenija 1)

"Nedvomno posebna bralska izkušnja." (Samo Rugelj, Bukla)

Trda vezava, 13,5 x 20,5 cm, 124 strani.