Življenje Henryja Brularda, BE 264S - Hitra dostava in bogat izbor

Obvestilo o uporabi piškotkov

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska, ki ne hranijo osebnih podatkov.

Več o uporabi piškotkov

Zaradi izrednih razmer in omejevanja širitve koronavirusa tako pošta kot DPD naprošata, da spletne nakupe poravnate vnaprej (predračun, kartice, paypal). Hvala za razumevanje.

Količina:

0


Znesek:

0,00

Življenje Henryja Brularda

BE 264S

Življenje Henryja Brularda
 • Redna cena:

  39,00 €

 • Popust:

  5,85 € (15%)

 • Spletna cena:

  33,15 €

 • ISBN:

  9789612422967

 • Avtor:

  Stendhal

 • Založba:

  Študentska založba

 • Prevajalec:

  Jaroslav Skrušny

Brezplačna dostava

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Ideja za besedilo romana Življenje Henryja Brularda se je po pisateljevih lastnih besedah na začetku knjige v njem porodila oktobra 1832, na sprehodu po rimskem griču Gianiculu, ko se je vpraševal, kdo pravzaprav je, katere silnice, dogodki in ideje so mu krojile življenjsko pot, kaj ga je oblikovalo v osebnost, kakršno je spoznaval v svojih zrelih in ustvarjalno najbogatejših letih.

Da bi resnici o samem sebi odkrito in neprizanesljivo prišel do dna, se je lotil pisanja literarizirane avtobiografije, ki sega od najrosnejših otroških let v družinskem krogu dedka Gagnona v Grenoblu do prvega vojaškega pohoda z Napoleonovo armado čez zasneženi prehod Sv. Bernarda v Italijo, pozimi leta 1800. Stendhal pripoveduje v prvi osebi, zgodovinska dejstva, dogodke in osebe beleži z naravnost znanstveniško akribijo, kolikor mu jo je pač dopuščal nezanesljivi človeški spomin, kljub temu pa je prvoosebnemu pripovedovalcu nadel izmišljeno, literarno ime: Henry Brulard.

Rokopis Življenja Henryja Brularda, ki ga od leta 1861 hrani grenobelska mestna knjižnica, je v knjižni obliki prvič izšel leta 1890 in kasneje na Francoskem doživel še več dopolnjenih in znanstveno kritičnih izdaj. Pričujoča slovenska izdaja se opira na zadnjo redakcijo Béatrice Didierove, profesorice na univerzi Pariz VIII, ki jo je leta 1973 pripravila za založbo Gallimard.
Spremno besedo je napisal ddr. Igor Grdina, prevedel Jaroslav Skrušny.

Trda vezava, 541 strani.