Opoldne zaplešejo škornji, BE 282S - Hitra dostava in bogat izbor

Obvestilo o uporabi piškotkov

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska, ki ne hranijo osebnih podatkov.

Več o uporabi piškotkov

Zaradi izrednih razmer in omejevanja širitve koronavirusa tako pošta kot DPD naprošata, da spletne nakupe poravnate vnaprej (predračun, kartice, paypal). Hvala za razumevanje.

Količina:

0


Znesek:

0,00

Opoldne zaplešejo škornji

BE 282S

Opoldne zaplešejo škornji
 • Redna cena:

  29,00 €

 • Popust:

  1,45 € (5%)

 • Spletna cena:

  27,55 €

 • Avtor:

  Zdenko Kodrič

 • Založba:

  Študentska založba

Brezplačna dostava

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

8. januarja 1943 dvatisoč vojakov nacistične vojske (zvečine Avstrijcev in mobiliziranih Slovencev) na Osankarici v osrčju Pohorja, v zamočvirjeni in odročni hosti pri Treh žebljih, obkoli Pohorski bataljon in v dveinpolurni bitki pobije vseh 69 vkopanih partizanov, med njimi dva otroka in več žensk. Opoldne zaplešejo škornji je naš praktično prvi roman o pohorskem boju, ko se je skupina Slovencev uprla mogočnemu nacističnemu stroju, ki je sam zase trdil, da je nepremagljiv, in ki mu je führer na začetku vojne naročil, da je treba Štajersko 'spet narediti nemško'. Zadnja bitka Pohorskega bataljona je bila sicer krvavo izgubljena, štajerskim Slovencem pa je ustvarila neverjetno pomemben moralni kapital: raje smrt kot nesvoboda.

Trda vezava, 14 x 21 cm, 249 strani.

Zdenko Kodrič (1949), novinar, pisatelj in dramatik, je literarno pot začel kot pesnik z zbirko Biti oven v hudih časih (1986). Leta 2000 je prejel prestižno Grumovo nagrado za gledališko igro Vlak čez jezero in bil z romanom Barva dežja ali Pritlikavec iz kavarne Pilvax – literariziral je zgodovinsko dokumentirana dejstva o življenju prekmurskega slikarskega mojstra Ludvika Vrečiča – nominiran za kresnika. Sodeloval je tudi pri nastanku prvega slovenskega internetnega romana Trampolin, ki je plod sodelovanja sedemnajstih priznanih domačih pisateljev, med njimi denimo Ferija Lainščka, Dušana Merca in Maje Novak.