Zbrane pesmi, Srečko Kosovel* - Hitra dostava in bogat izbor

Obvestilo o uporabi piškotkov

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska, ki ne hranijo osebnih podatkov.

Več o uporabi piškotkov
Količina:

0


Znesek:

0,00

Zbrane pesmi, Srečko Kosovel*

Zbrane pesmi, Srečko Kosovel*
 • Redna cena:

  49,00 €

 • Popust:

  7,35 € (15%)

 • Spletna cena:

  41,65 €

 • Avtor:

  Neža Zajc, zbrala in uredila

 • Založba:

  Študentska založba

 • Datum izida:

  12.08.2013

Brezplačna dostava

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Pesniška zapuščina Srečka Kosovela je od prve izdaje izbranih pesmi leta 1927 do danes doživela številne interpretacije raznolike prepise, bolj in manj kritične objave. Te so impulzivnost rokopisov krotile z enkrat bolj, drugič manj odločnimi posegi v besedila in osvetljevale zdaj ta, zdaj oni obraz tega pesniškega vizionarja: konstruktivistično zaostrenega, impresionistično sanjavega, kraško razpihanega.

Pred nami je knjiga, ki na enem mestu prinaša pesmi Srečka Kosovela v  najbolj polnem obsegu doslej. Njen namen je današnjemu bralcu približati to poezijo čim bolj neposredno in v vseh njenih raznolikih obrazih. Nekatere izmed pesmi se v tej izdaji  ponašajo z novimi, bolj verodostojnimi  prepisi rokopisnih različic, druge pa so tu objavljene prvič.

Več kot tisoč pesmi je Neža Zajc uredila v tri cikle, ki obsegajo osebne, poetološke in družbenokritične pesmi, v dodatku pa je zbrala tudi pesmi za otroke. Kosovelov kulturno-zgodovinski pomen v ozadju evropskega literarnega dogajanja v prvih desetletjih 20. stoletja je predstavljen v spremni študiji Igorja Grdine.

Srečko Kosovel (1904, Sežana – 1926, Tomaj) je otroštvo preživljal na Krasu kmalu po začetku prve svetovne vojne pa se je zaradi šolanja preselil v Ljubljano. Tam je obiskoval realko, objavljal svoje pesmi v tedanjih literarnih revijah, deloval kot član Literarno-dramatičnega krožka Ivan Cankar ter sodeloval pri snovanju revije Kres in literarnega lista Lepa Vida. Po maturi leta 1922 je vpisal študij slavistike, romanistike in filozofije na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Leta 1925 je načrtoval objavo zbirke Zlati čoln, ki pa je, tako kot ostale njegove pesmi, doživela izid šele po pesnikovi smrti. Srečko Kosovel je umrl pri dvaindvajsetih letih, v svojem kratkem življenju pa je s poezijo priklcal večno prisotnost lepega in srčnega, ki nagovarja bralce vseh časov.

Kosovel velja za enega najpomembnejših slovenskih avantgardistov. V svojih ekspresivnih in simbolističnih pesmih se je ukvarjal z bivanjskimi in etičnimi vprašanji, smrtjo, propadom civilizacije ter slikal vizije novega, boljšega sveta. Pozneje, ko se je seznanil s futurizmom in konstruktivizmom, je začel eksperimentirati s pesniškimi konstrukcijami, ki jih je imenoval konsi. V njih je združeval revolucionarno udaren program za rušenje starega in ustvarjanje novega sveta in človeka z moderno in izzivalno pesniško formo. Pisal je tudi pesmi v prozi, črtice, eseje in kritike. Literarne interpretacije se naslanjajo predvsem na njegovo konstruktivistično in ekspresionistično poezijo.

Trda vezava, 15 x 21 cm, 1175 strani.