Količina:

0


Znesek:

0,00

Afričan*

Beletrina

Afričan*
  • Redna cena:

    19,00 €

  • Popust:

    0,95 € (5%)

  • Spletna cena:

    18,05 €

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Avtobiografski roman Afričan je avtorjeva refleksija o lastnem otroštvu, ko je pri osmih letih zapustil rodno Nico ter s svojo materjo in bratom za krajši čas odšel k svojemu očetu v Afriko, ki je opravljal službo zdravnika v Nigeriji. Avtor se z nežnostjo spominja kratkega obdobja, ki ga je preživel z družino v Afriki, kjer je, kot večkrat zapiše v romanu, prvič v življenju občutil "popolno svobodo".

Predvsem pa je Afričan poklon avtorjevemu očetu, ki ga v romanu opisuje kot tujca, saj je bil večji del njegovega otroštva daleč stran od družine, vendar je do njega čutil veliko spoštovanje in ljubezen. Le Cleziojev roman je nekakšen kolaž utrinkov iz očetovega življenja, ki jih je mladi Jean - Marie Gustave uspel prestreči in iz njih sestaviti ganljivo sliko osebe, ki je ni nikoli zares poznal.

Trda vezava s ščitnim ovitkom, 14,5 x 21,5 cm, 87 strani.

RECENZIJA BUKLA:

"Francoski nobelovec iz leta 2008 je ta drobni avtobiografski roman napisal v enem dahu na prelomu leta 2003 v letu 2004, ko je tudi izšel. Gre za del otroštva, ki ga je avtor preživel v Afriki, kamor je z mamo in bratom za nekaj časa odšel na obisk k očetu, ki je v tej »puščobni pokrajini«, kot ji je rekel, služboval kot zdravnik. Afriške impresije, ki jih bogatijo tudi fotografije, umeščene med besedilom, in prvinska energija črne celine v bralca butnejo že na prvih straneh, na protagonistovo življenje pa vplivajo povsem drugače kot urbano bivanje v Nici.
Šele tu se avtor, takrat še mladenič, začne zavedati svoje fizične podobe, obraza in njegovih značilnosti, agresije afriške narave, ki se nad prebivalce lahko znaša tako z vetrom kot s strelo, hkrati pa ponuja neposredne izkušnje z živalmi od mravelj do škorpijonov. Seveda pa ima glavno vlogo v delu oče. Roman se tako deloma bere kot spomin na očeta, saj Le Clezio izrisuje nekakšen kroki njegova življenja, tu in tam pa je to analiza nepovratnega osebnostnega spreminjanja očeta v toku njegovega afriškega življenja."
(recenzija Bukla - Samo Rugelj)