Količina:

0


Znesek:

0,00

Dora Bruder

BES

Dora Bruder
  • Redna cena:

    23,00 €

  • Popust:

    1,15 € (5%)

  • Spletna cena:

    21,85 €

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Decembra 1988 je Patrick Modiano med listanjem pariškega časnika iz leta 1941 naletel na poizvednico za izginulo Doro Bruder, petnajstletnico sivorjavih oči in ovalnega obraza, oblečeno v siv plašč, višnjevkast pulover, modro krilo in klobuček. Skop, a natančen opis v avtorju vzbudi nepotešljivo zanimanje, zaradi katerega se poda na pot iskanja sledi za judovskim dekletom, ki je v času okupacije, sredi zime, pobegnilo iz dokaj varnega samostanskega penzionata.

Iz drobcev biografskih podatkov, izpisov iz policijskih kartotek in taboriščnih zapisnikov Modiano sestavi pretresljivo pripoved o uporniški najstnici, ki jo je jeseni leta 1942 skupaj s konvojem, napotenim v Auschwitz, pogoltnila zgodovina. Roman o Dori Bruder je svojevrsten poskus, kako s pomočjo literature iztrgati pozabi lepoto in grozo človeških usod, posameznikovo resničnost, ki za seboj ni pustila nobenih sledi.

Trda vezava s ščitnim ovitkom, 14,5 x 21 cm, 127 strani.

O AVTORJU:

Patrick Modiano (1945) je danes nesporno eno najbolj prepoznavnih imen sodobne francoske proze. Pozornost bralske publike je pritegnil že njegov romaneskni prvenec Trg zvezda (La Place de l'Etoile) iz leta 1968, zasnovan kot blodnjava izpoved Juda Rafaela Šemiloviča, v katerem avtor izriše nabor vseh mogočih predsodkov in frustracij evropskega antisemitizma. Za svoja dela – njegov opus obsega že okrog 30 romanov – je prejel številne nagrade, med njimi leta 1978 Goncourtovo nagrado za roman Ulica temačnih štacunic (Rue des Boutiques Obscures) in leta 2014 Nobelovo nagrado za literaturo. Pričujoči roman Dora Bruder (prvič je delo izšlo leta 1997) je svojevrsten žanrski hibrid med biografijo, avtobiografijo in detektivsko zgodbo.