Količina:

0


Znesek:

0,00

Temna snov

Beletrina

Temna snov
  • Redna cena:

    16,00 €

  • Popust:

    0,80 € (5%)

  • Spletna cena:

    15,20 €

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Pred nami je ponatis zbirke Temna snov, ki je zorela počasi. Napisana je v preciznem, nadzorovanem jeziku, ki z ničimer ne izdaja, da bi bil iztrgan molku. V astronomiji je temna snov nevidna in prepoznavna le po učinku. Tako tudi Mojca Kumerdej v novi zbirki šokantnih vdorov v vsakdanjik ne prikazuje neposredno, temveč jih ubesedi v polifoniji avtentičnih glasov, ki so jih ti dogodki zaznamovali.

S psihološko pretanjenostjo odstira tanko mejo med osebno svobodo in različnimi poskusi sobivanja v družbi, ki ne prenese ne odstopanja ne kreativnosti ter poskuša človeka zreducirati na raven davčne številke, robota ali biološke snovi. Zopet je v središču telo, ki poskuša z erosom preseči thanatos in se vedno znova sooča s svojimi omejitvami in minljivostjo.

Predvsem pa je Mojca Kumerdej v slovensko prozo poleg analitične ostrine in sočnega, briljantnega jezika vnesla še vse preredko komponento: inteligenten humor.

"Pisateljica pritegne s sočnim besednim naborom in vsebinsko zgoščenostjo, predvsem pa s spretnim menjavanjem slogov, ki so po meri prikrojeni profilom pripovedovalcev ter vzdušju posameznih zgodb. Sandra Krkoč, Dnevnik Zgodbe Kumerdejeve zorijo počasi in pustijo velik pečat. Miirno jo lahko vključimo v družbo največjih domačih mojstric kratkih zgodb. Jure Preglau, Bukla Lepota knjige je najprej v tem, da inteligentno locira, osvetli temno snov človeškosti, a je obenem ne poskuša odstraniti." (Jela Krečič, Delo)

Trda vezava s ščitnim ovitkom, 14,5 x 21 cm, 165 strani.

O AVTORICI:

Mojca Kumerdej (1964) je pisateljica, filozofinja in publicistka, ki pronicljivo spremlja predvsem dogajanje v uprizoritvenih umetnostih in znanosti. Njene kratke zgodbe so uvrščene v številne domače in tuje antologije ter prevedene v trinajst jezikov. Za zgodbo Pod gladino je leta 2006 na Mednarodnem literarnem festivalu Vilenica prejela nagrado kristal Vilenice, leta 2017 pa nagrado Prešernovega sklada za roman Kronosova žetev.