Količina:

0


Znesek:

0,00

Oče, tvoje oči gorijo

Beletrina

Oče, tvoje oči gorijo
  • Redna cena:

    19,00 €

  • Popust:

    0,95 € (5%)

  • Spletna cena:

    18,05 €

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Naslovna sintagma Svetinove nove pesniške zbirke Oče, tvoje oči gorijo bralca popelje vse do Knjige očetove smrti (1990), ki se konča tam, kjer se pričujoča zbirka (ponovno) začenja – sled soli, ki zaskeli v očesu, spet zagori v ognju. Pesnik, tudi že v vlogi starega očeta, se nenadoma sam znajde v vlogi izpričevalca sedanjega, bilančnika preteklega in vizionarja prihodnjega (ne pa tudi za-smrtnega) časa.

V petinšestdesetih pesmih s homogeno in kompaktno lirično strukturo se pesnik sooča z identifikacijo in prepoznavanjem očeta po imenu, figuri in vlogi v sebi samem. V slogu Svetinove poetike gre za pesniški dialog tako z okruški sumerskega epa Enuma eliš in drugimi mitskimi referencami kot tudi z zgodovinskimi in sedanjimi katastrofami zahodne civilizacije, ki se zrcalijo na kulisi osebne biografije.

Trda vezava s ščitnim ovitkom, 14,5 x 21 cm, 120 strani.

O AVTORJU:

Ivo Svetina (1948) je pesnik, dramatik, esejist in prevajalec. Diplomiral je iz primerjalne književnosti in literarne teorije na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Izdal je 30 pesniških zbirk in napisal več gledaliških iger, pravljic ter esejev o poeziji in gledališču oziroma dramatiki. Med drugim je prevedel mite južnoameriških Indijancev, Tibetansko knjigo mrtvih in Tri tibetanske misterije. Prejel je več nagrad, med njimi leta 1976 zlato ptico za pesniško zbirko Botticelli, nagrado Prešernovega sklada (1987) za zbirko Péti rokopisi, štirikrat nagrado Slavka Gruma za najboljše dramsko besedilo (1987, 1992, 1996 in 2010), Veronikino nagrado za najboljšo pesniško zbirko leta 2005 za Lesbos, leta 2010 pa še Jenkovo nagrado za zbirko Sfingin hlev. Od 10. decembra 2014 je predsednik Društva slovenskih pisateljev.