Seme smrti, Beletrina - Hitra dostava in bogat izbor

Obvestilo o uporabi piškotkov

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska, ki ne hranijo osebnih podatkov.

Več o uporabi piškotkov

Zaradi izrednih razmer in omejevanja širitve koronavirusa tako pošta kot DPD naprošata, da spletne nakupe poravnate vnaprej (predračun, kartice, paypal). Hvala za razumevanje.

Količina:

0


Znesek:

0,00

Seme smrti

Beletrina

Seme smrti
 • Redna cena:

  24,00 €

 • Popust:

  1,20 € (5%)

 • Spletna cena:

  22,80 €

 • ISBN:

  9789612843830

 • Avtor:

  Dževad Karahasan

 • Založba:

  Beletrina

 • Datum izida:

  10.10.2018

Brezplačna dostava

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Roman Seme smrti predstavlja prvi del trilogije O čem pripoveduje pepel (2015), ki jo poleg omenjenega sestavljata še romana Tolažba nočnega neba in Vonj po strahu. Vsak od romanov predstavlja zaključeno celoto, skupaj pa tvorijo življenjsko zgodbo slavnega Omarja Hajama (1048–1131).

V prvem delu nas pripoved popelje v islamski srednji vek in nam predstavi mladost slavnega perzijskega znanstvenika, matematika, astronoma, filozofa, mistika in pesnika. Glavni zaplet knjige je osredotočen na policijsko preiskavo, pri kateri sodeluje mladi Hajam. Gre za smrt očeta Hajamovega prijatelja Feriduna, krivec za smrt pa je nepričakovano odkrit v pokojnikovi ožji družini. A policija preiskavo opusti.

Roman Seme smrti se tako v svojem izhodišču opira na zvrst kriminalnega romana. Pisateljeva postmodernistična naracija mu omogoča številna odstopanja od zgodovinskih dejstev in ugotavljanje številnih podobnosti med nevarnimi fundamentalističnimi časi, v katerih je veliki pesnik živel, in sedanjostjo.

RECENZIJE:
»Dževad Karahasan nagrado prejme za svoje mnogotero literarno ustvarjanje, v katerem se umetelno prepletajo poezija in filozofija, tradicija in moderna, vzhod in zahod. V njegovih romanih in esejih tuje oživi v domačem, moč domišljije pa nasprotuje nasilju, vojni in izključevanju. Karahasanovo delo je del tradicije evropskega razsvetljenstva, saj avtor stavi na civilizirajočo moč tolerance, sposobnost dialoga in upor proti barbarstvu z močjo besede.«
-(Iz utemeljitve žirije ob podelitvi nagrade Leipziškega knjižnega sejma).

»Pisatelj suvereno obvladuje dve tradiciji, evropsko krščansko in islamsko, in v svojih delih prepleta motiviko, simboliko in zgodovinsko izročilo obeh.«
-(Iz utemeljitve žirije Vilenice).

O AVTORJU: