Antigonina zahteva: Sorodstvo med življenjem in smrtjo, KO 047S - Hitra dostava in bogat izbor

Obvestilo o uporabi piškotkov

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska, ki ne hranijo osebnih podatkov.

Več o uporabi piškotkov

Zaradi izrednih razmer in omejevanja širitve koronavirusa tako pošta kot DPD naprošata, da spletne nakupe poravnate vnaprej (predračun, kartice, paypal). Hvala za razumevanje.

Količina:

0


Znesek:

0,00

Antigonina zahteva: Sorodstvo med življenjem in smrtjo

KO 047S

Antigonina zahteva: Sorodstvo med življenjem in smrtjo
 • Redna cena:

  20,00 €

 • Popust:

  1,00 € (5%)

 • Spletna cena:

  19,00 €

 • ISBN:

  9789612422189

 • Avtor:

  Judith Butler

 • Založba:

  Beletrina

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

V Antigonini zahtevi Butlerjeva opravi radikalno novo branje enega ključnih dramskih tekstov svetovne književnosti, Sofoklejeve Antigone. Antigonin oče je po materi Jokasti obenem njen brat, njena brata Polinejkes in Eteokles sta obenem Antigonina nečaka, sinova njenega brata in očeta Ojdipa.

Termini sorodstva, pravi Butlerjeva, se zamaknejo in postanejo nepreklicno dvoumni. Destabilizacija sorodstvenih vezi, ki so, tako s filozofskega, psihoanalitskega kot z antropološkega vidika osrednji organizacijski moment družbe, ne postavlja pod vprašaj le antični tekst, marveč predvsem discipline, ki na njegovih interpretacijah gradijo svoj narativ.

Antigonina zahteva je tako kritični dialog s Heglovo in Hölderlinovo obravnavo Antigone, s koncepti sorodstva Lévi-Straussa, predvsem pa z Lacanovimi interpretacijami lika Antigone. Kaj bi bilo, sprašuje Butlerjeva, če bi psihoanaliza namesto Ojdipa za svoje izhodišče postavila Antigono? Kakšne posledice za našo družbenost lahko povlečemo iz drame? Ali je moč na tem ozadju misliti neko novo matrico elementarnih sorodstvenih struktur, ki ne bi temeljila na prisilni heteroseksualnosti? Na ta način ponuja Antigona izhodišče za ponovni premislek nekaterih ključnih vprašanj današnjega dne, kot so obravnava obolelih za virusom HIV, (ne)sprejemanje istospolnih zakonskih zvez in razprave o pravici posvojitve otrok s strani istospolnih parov.

Avtorica spremne besede je Eva D. Bahovec.

Trda vezava, 14,0 x 20,0 cm, 143 strani.