Čisto in nevarno, KO 060S - Hitra dostava in bogat izbor

Obvestilo o uporabi piškotkov

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska, ki ne hranijo osebnih podatkov.

Več o uporabi piškotkov
Zaradi izrednih razmer do preklica karantene ne omogočamo plačil po povzetju. Zaradi omejevanja širitve koronavirusa vas naprošamo, da spletne nakupe poravnate vnaprej (predračun, kartice, paypal). Hvala za razumevanje.
Količina:

0


Znesek:

0,00

Čisto in nevarno

KO 060S

Čisto in nevarno
 • Redna cena:

  27,00 €

 • Popust:

  1,35 € (5%)

 • Spletna cena:

  25,65 €

 • Avtor:

  Mary Douglas

 • Založba:

  Beletrina

 • Prevajalec:

  Marija Zadar

 • Datum izida:

  15.06.2011

Brezplačna dostava

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Mary Douglas je terensko delo opravila v Kongu, v kulturi z močnim razločevanjem čistega in nečistega. Douglasova določi skrb za čisto kot osrednjo temo v jedru vsake kulture. V svojem kompleksnem branju rituala razjasnjuje razlike med svetim, čistim in nečistim v različnih družbah in obdobjih ter izpostavi ideje Zahoda o umazanem. Prek analize tega, kar v različnih kulturah velja za nečisto, ponudi pristop k razumevanju pravil čistega. Osvetli simbolizem čistega in umazanega v odnosu do sekularnega in religioznega ter do modernega in primitivnega življenja.

Knjiga razvija dve temi. Prva predstavlja tabu kot spontano orodje za varovanje posebnih kategorij sveta. Tabu varuje lokalni konsenz o tem, kako je svet organiziran, in zmanjšuje intelektualni in družbeni nered. Toda zakaj je prvinske ločnice sveta sploh potrebno zavarovati in zakaj so tabuji tako nenavadni? Druga tema odgovarja na to vprašanje z razmislekom o kognitivnem nelagodju, ki ga povzročajo nejasnosti. Nejasne stvari se zdijo izredno grozeče. Tabu se z nejasnim sooča in ga potiska v kategorijo svetega.

Razprava o ideji nečistega in okužbe Čisto in nevarno velja za temeljno delo socialne antropologije in sodobno antropološko mojstrovino, ki je pomembnost antropoloških zanimanj predstavila občinstvu zunaj ozkih akademskih krogov, bila pogosto citirana v neantropoloških delih ter imela izjemen vpliv na številna področja razprave, od religije do družbene teorije.

Mehka vezava, 14 x 21 cm, 261 strani.