Krščanska snovnost*, KODAS - Hitra dostava in bogat izbor

Obvestilo o uporabi piškotkov

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska, ki ne hranijo osebnih podatkov.

Več o uporabi piškotkov

Zaradi izrednih razmer in omejevanja širitve koronavirusa tako pošta kot DPD naprošata, da spletne nakupe poravnate vnaprej (predračun, kartice, paypal). Hvala za razumevanje.

Količina:

0


Znesek:

0,00

Krščanska snovnost*

KODAS

Krščanska snovnost*
 • Redna cena:

  29,00 €

 • Popust:

  1,45 € (5%)

 • Spletna cena:

  27,55 €

 • Avtor:

  Caroline Walker Bynum

 • Založba:

  Študentska založba

 • Prevajalec:

  Jedrt Maležič

 • Datum izida:

  06.03.2013

Brezplačna dostava

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

V visokem in poznem srednjem veku, med letoma 1150 in 1550, je vedno več kristjanov romalo na kraje, kjer naj bi snovni predmeti, podobe relikvije itd. oživele, se premikale, krvavele, jokale ali se drugače preobražale. Tovrstni pojavi so bili do 15. stoletja v samem osrčju religiozne prakse in razprav, saj so hkrati izzvale kristjane k vedno pogostejšemu srečevanju s čudežno snovnostjo in k zatekanju v ponotranjeno pobožnost, ki zavrača snovne objekte čaščenja.

Caroline Walker Bynum analizira čudežne pojave in osnovne znanstvene ter religiozne domneve o materiji, ki se skrivajo v ozadju množičnih pojavov čaščenja snovnosti. V poznem srednjem veku je prišlo do razcveta religiozne umetnosti, umetnine pa so na svojo snovnost opozarjale na pretkan način, ki pojasnjuje oživljanja podob, hkrati pa tudi sovražnost ikonoklastov. Slednji naj bi moč dokazovali prav z njihovim uničevanjem. Knjiga tako nakazuje tudi novo pot do razumevanja reformacije v 16. stoletju, tako protestantske kot katoliške. Ker presega kulturne študije o telesu, Bynumova trdi, da je potrebno zahodni odnos do telesa in do osebe umeščati v kontekst spreminjajočih se konceptov materije same. Njeno raziskovanje ima široke teoretične posledice, saj predlaga nov pristop k proučevanju snovne kulture in verske prakse.

Trda vezava, 17 x 23,5 cm, 359 strani.