Količina:

0


Znesek:

0,00

Gnostični evangelij - in reakcija cerkvenih očetov

KODA

Gnostični evangelij - in reakcija cerkvenih očetov
  • Redna cena:

    29,00 €

  • Popust:

    2,10 € (7%)

  • Spletna cena:

    26,90 €

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Knjiga 'Gnostični evangeliji in reakcija cerkvenih očetov' prinaša v slovenski prostor izbor besedil iz gnostične knjiżnice Nag Hammadi, ki so jo odkrili leta 1945 v eni izmed puščav v Zgornjem Egiptu. Kmalu po odkritju 13 kodeksov so kontroverzna besedila, kot so Tomažev evangelij, Evangelij resnice, Filipov evangelij, Pismo Reginu ali Razprava o vstajenju in drugi, zbudila izjemno zanimanje strokovne in nestrokovne javnosti, saj so na novo odprla nekatera ključna vprašanja, ki zadevajo (pra)začetke krščanstva.

Sonce nad Aleksandrijsko knjižnico je bilo že globoko v zatonu, ko je v Zgornjem Egiptu na desnem bregu Nila, kjer se mogočna Vzhodna puščava strmo spušča k ozkemu pasu rodovitne zemlje, neznani menih zakopal lončeni vrč, v katerega je skril 13 papirusnih kodeksov.

Med spisi, ohranjenimi na teh kodeksih, so bili tudi številni spisi z gnostičnimi krščanskimi nauki, ki jih je ortodoksna Cerkev, skupaj z drugimi apokrifi, ožigosala za heretične. Ta nenavadna zbirka besedil iz prva polovice 4. stoletja, ki je zaradi svojega obsega dobila ime "knjižnica Nag Hammadi", je več kot 1500 let ležala pozabljena v puščavskem pesku, dokler je niso decembra 1945 po naključju odkrili okoliški kmetje.

Če je široko eruditsko znanje, ki se je skozi stoletja kopičilo v Aleksandrijski knjižnici, absorbiralo tako rekoč vso antično vednost o vesolju, naravi in človeku, pa sočasna besedila iz zbirke Nag Hammadi pričajo o povsem drugačni vednosti. Takšno vednost je v antiki označeval izraz gnosis, kar v grškem jeziku pomeni "spoznanje".

Trda vezava s ščitnim ovitkom, 17 x 24 cm, 269 strani.