Plečnik - Živeti za popolnost, Beletrina ZBIRKA KODA - Hitra dostava in bogat izbor

Obvestilo o uporabi piškotkov

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska, ki ne hranijo osebnih podatkov.

Več o uporabi piškotkov
Zaradi izrednih razmer do preklica karantene ne omogočamo plačil po povzetju. Zaradi omejevanja širitve koronavirusa vas naprošamo, da spletne nakupe poravnate vnaprej (predračun, kartice, paypal). Hvala za razumevanje.
Količina:

0


Znesek:

0,00

Plečnik - Živeti za popolnost

Beletrina ZBIRKA KODA

Plečnik - Živeti za popolnost
 • Plečnik - Živeti za popolnost
 • Plečnik - Živeti za popolnost
 • Redna cena:

  39,00 €

 • Popust:

  1,95 € (5%)

 • Spletna cena:

  37,05 €

 • ISBN:

  9789612843960

 • Avtor:

  Peter Krečič

 • Založba:

  Beletrina

 • Datum izida:

  04.01.2019

Brezplačna dostava

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Delo je izjemno izčrpna in poljudno pisana biografija Jožeta Plečnika, arhitekta, ki ga avtor preučuje že desetletja. Plečnika spremlja tako osebnostno kot po umetniški strani, od njegove zgodnje mladosti, očetove mizarske delavnice preko šolanja v Gradcu do preboja v šolo znamenitega arhitekta Otta Wagnerja na Dunaju, kjer malo pred koncem 19. stoletja sledijo njegov hitri vzpon na vrh umetniškega prizorišča in nato umetnostna preobrazba med potovanjem po Italiji ter desetletje najvidnejšega ustvarjalnega vzpona.

Kritika cerkve z najvišjih oblastnih vrhov ga prežene v Prago, kjer se desetletje ukvarja pretežno s poučevanjem na umetnoobrtni šoli. Po prvi svetovni vojni se mu razprejo nova ustvarjalna obzorja najprej z delom za predsednika Češkoslovaške republike Tomaša Masaryka, po drugi vojni se mu z imenovanjem za profesorja na ljubljanski univerzi izpolni želja po življenju in delu v domovini. Njegov opus se dobro desetletje odvija vzporedno na Praškem gradu in v Ljubljani.

Obdobje po zadnji vojni zaznamuje njegovo umikanje v ozadje. Mojstrovo navidezno sestopanje z Dunaja v vse večjo anonimnost Prage in Ljubljane se posthumno sprva kaže kot njegov neuspeh, zatrtje velikega talenta in ustvarjalnih moči. Toda le začasno. V treh desetletjih po smrti se po velikem odkritju njegovega univerzalnega genija v Parizu začenja njegov ponovni vzpon na svetovni Olimp arhitekturne umetnosti. Knjigo krasi več kot 100 fotografij. Ponaša se tudi s posebnim oblikovanjem, za kar so zaslužni trije oblikovalci iz Kabineta 01.

Avtor je pri delu 'Plečnik: Živeti' za popolnost ubral bolj osebno pot, saj je želel bralcem poleg njegovega dela predstaviti tudi njegovo zapleteno osebnost in si je dovolil nekoliko globlji vpogled v arhitektovo zasebno življenje. 556 strani obsegajoča knjiga je izšla v sodelovanju z Muzejem za arhitekturo in oblikovanje v Ljubljani (MAO). 

V založbi Beletrina so zapisali, da nova biografija o Plečniku prinaša "zgodbo o geniju, ki je mukoma prispel do pravih ljudi in okolja, kjer je imel priložnost v polnosti razviti svoj talent in se potem, zaradi prepričanja, da je arhitektura v najširšem pomenu stvar umetnosti, do konca boril za svoj prav".

Trda vezava, 16,5 x 23,5 cm, 555 strani.

O AVTORJU:

Peter Krečič (1947) je znanstveno preučeval slovensko umetnost ter posebej arhitekturo 19. in 20. stoletja ter umetnostno kritiko v času med vojnama. V 70. letih se je posvečal pretežno vprašanjem slovenske zgodovinske avantgarde v njenih evropskih okvirih, kasneje pa se je ukvarjal s preučevanjem življenja in dela arhitekta Jožeta Plečnika. Z omenjenih področij je objavil vrsto monografij in znanstvenih razprav, mnogo let pa se je ukvarjal z umetnostno in arhitekturno kritiko. Poglavitna področja njegovega raziskovanja so vprašanja slovenskega in evropskega modernizma, protomodernizma in umetniških avantgard. Predaval je na številnih univerzah po Evropi in Združenih državah Amerike.