Mitološko izročilo Slovencev, posebna izdaja - Hitra dostava in bogat izbor

Obvestilo o uporabi piškotkov

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska, ki ne hranijo osebnih podatkov.

Več o uporabi piškotkov
Količina:

0


Znesek:

0,00

Mitološko izročilo Slovencev

posebna izdaja

Mitološko izročilo Slovencev
 • Redna cena:

  35,00 €

 • Popust:

  5,25 € (15%)

 • Spletna cena:

  29,75 €

 • Avtor:

  Zmago Šmitek

 • Založba:

  Študentska založba

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Mitološko izročilo Slovencev združuje eruditski zamah izjemnega poznavalca z nadvse berljivim podajanjem sicer obsežne in kompleksne snovi. Iz avtorjevih popotnih spoznanj, pogovorov z različnimi strokovnjaki in njegovega širokega poznavanja literature je nastala knjiga, ki preseneča z novim in očarljivim pogledom na slovensko preteklost.

Dr. Zmago Šmitek zbira in sestavlja razdrobljene zgodovinsko-mitološke drobce v zaokroženo celoto, ki odstira čustvovanje in domišljijo, logiko in etiko naših prednikov ter njihovo tesno povezanost s skrivnostmi življenja, narave, boga in onstranstva. Primerjave z drugimi ljudstvi in kulturami kažejo na eni strani sorodnost tovrstnih nazorov, po drugi strani pa osvetljujejo slovenske posebnosti, saj je oblikovanje odnosa do sveta potekalo v dialogih z bolj ali manj oddaljenimi sosedi in staroselci. V tem procesu so se hkrati oblikovali temelji slovenske kulturne samobitnosti, kar daje knjigi Mitološko izročilo Slovencev, sicer doslej najizčrpnejšemu in s tem temeljnemu delu o “slovenskem mitološkem kozmosu”, še prav poseben pomen.

Trda vezava, 14 x 23 cm, 428 strani.

Dr. Zmago Šmitek, redni profesor na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete v Ljubljani, se že dolgo posveča študiju religij in mitologij Evrope in Azije. Sodi med najvidnejše raziskovalce s področja primerjalne religiologije in antropologije, njegova dela in članki pa so naleteli na navdušen sprejem doma in na tujem. Med novejšimi avtorjevimi objavami v slovenskem jeziku so knjige Klic daljnih svetov: Slovenci in neevropske kulture (1986), Poti do obzorja: Antologija slovenskega potopisa z neevropsko tematiko (1988), Srečevanja z drugačnostjo: Slovenska izkustva eksotike (1995), Kristalna gora: Mitološko izročilo Slovencev (1998), Odkod je ta naš svet? Slovenske pripovedi o poreklu stvarstva (2000), Sledovi potujočih duš: Vedomci, kresniki in sorodna bajna bitja (2003).