Spreminjamo svet brez boja za oblast - pomen revolucije danes (ČKZ), Čkz / strokovna literatura - Hitra dostava in bogat izbor

Obvestilo o uporabi piškotkov

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska, ki ne hranijo osebnih podatkov.

Več o uporabi piškotkov
Količina:

0


Znesek:

0,00

Spreminjamo svet brez boja za oblast - pomen revolucije danes (ČKZ)

Čkz / strokovna literatura

Spreminjamo svet brez boja za oblast - pomen revolucije danes (ČKZ)
 • Redna cena:

  5,00 €

 • Popust:

  0,25 € (5%)

 • Spletna cena:

  4,75 €

 • ISBN:

  9789616446839

 • Avtor:

  John Holloway

 • Založba:

  Inštitut ČKZ

Zaloga: ni na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Štiriinpetdesetletni sociolog, John Holloway se je rodil v Dublinu, kjer je deloval na Department of Politics in the University of Edinburg od tu tudi njegovo delovanje v okviru Edinburg Marxism ali bolj znano kot Open Marxism pristop, ki poskuša kapital razumeti kot razredni boj, ali, z drugimi besedami, razumeti kategorije Kapitala kot odprte kategorije, ki jih ustvarja nedoločen proces razrednega boja.

Znotraj tega temeljnega pristopa se je Holloway ukvarjal z državo in spreminjajočimi odnosi med denarjem in državo (v monografskih publikacijah: Capital and the State, In and Against the State, Post-Fordism and Social Form, Global Capital, National State and the Politics of Money), kjer mu je v največji meri služil Marxov Kapital, sicer pa tudi Horkheimer, Marcuse, Foucault, Adorno, ter številni drugi. Še pred odporom zapatistov v Chiapasu se je preselil v Mehiko, kjer je kasnje nastalo delo Zapatista! Reinventing Revolution in Mexico, ki je njegovo ime prvič poneslo med gibanje, izven znanstveno zaprtih teoretskih okvirjev.

Je profesor na univerzi v Puebli. Omenjeno delo pokriva področje politične in socialne filozofije in je poleg Imperija, M. Hardta in A. Negrija ena od pomembnejših refleksij sodobnega globalnega političnega gibanja. Knjiga Johna Hollowaya Spreminjamo svet brez boja za oblast je v manj kot dveh letih prevedena v več kot deset jezikov in je predmet žolčnih polemik na politični levici. Holloway, naslanjajoč se na Adorna in Ernsta Blocha, reinterpretira pomen revolucije danes. Zavrne fetišizacijo države, oblasti in strank ter s kritiko okostenelega marksizma pokaže na aktualno revolucijo, ki jo danes oživljajo milijonska gibanja v Latinski Ameriki (zapatisti, piketerosi, gibanje kmetov brez zemlje), a tudi bližje nam (nevidni Evrope, radikalni ekologi, nepokorni, prekerni itn.). Holowayeva knjiga je intelektualno olajšanje znotraj novih političnih gibanj, obenem pa kost v grlu tistih, ki sfero političnega reducirajo na administriranje gospostva oz. oblast strank.

Mehka vezava, 17 x 24 cm, 235 strani.