Krst pri savici, France Prešeren in Jurij Žitek - Hitra dostava in bogat izbor

Obvestilo o uporabi piškotkov

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska, ki ne hranijo osebnih podatkov.

Več o uporabi piškotkov
Količina:

0


Znesek:

0,00

Krst pri savici

France Prešeren in Jurij Žitek

Krst pri savici
 • Krst pri savici
 • Redna cena:

  26,10 €

 • Popust:

  2,61 € (10%)

 • Spletna cena:

  23,49 €

 • Avtor:

  France Prešeren, Jurij Žitek

 • Založba:

  Litera

 • Datum izida:

  23.04.2012

Brezplačna dostava

Zaloga: ni na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Krst pri Savici je nacionalna, zgodovinsko-epska pesnitev Franceta Prešerna, ki jo je posvetil umrlemu prijatelju Matiji Čopu. Prešeren jo je objavil leta 1835, ponatisnjena pa je bila v Poezijah. Pesnitev zaradi svoje verske tematike ni bila nikoli cenzurirana.

Črtomir stoji ob Bohinjskem jezeru in si očita krivdo za smrt prijateljev. Obupan je, pokonci ga drži le še misel na Bogomilo. Spomni se Blejskega otoka , kjer jo je spoznal in sta bila srečna, dokler niso kristjani vdrli v naše kraje in se je odpravil v boj. Razmišlja že o samomoru, a ga pri življenju obdrži želja, da bi še enkrat videl svojo drago. Nenadoma privesla mimo ribič in ga povabi s seboj. Odpelje ga k slapu Savice, kjer ga naslednji dan preseneti Bogomila s krščanskim duhovnikom. Izve, da se je pokristjanila, nato pa ga celo prosi, naj to stori tudi on. Črtomir je ne razume, nato pa mu Bogomila pove, da verjame, da ga je Bog obdržal pri življenju, saj se mu je zaobljubila v primeru, da njen ljubi ostane živ. Vključi se tudi duhovnik, ki pove, da prinaša mir, Valjhuna pa obtoži, da je ravnal svojevoljno. Črtomir se res pusti krstiti in nato celo sam postane glasnik »prave« vere.

Mehka vezava, 16 x 23 cm, 86 strani.

France Prešeren (1800-1849) velja za največjega slovenskega pesnika. Rodil se je v kmečki družini. Po diplomi na dunajski pravni fakulteti se je vrnil v Ljubljano, kjer je deloval kot odvetnik. Večkrat je vložil neuspešno kandidaturo za samostojno advokaturo, uspelo mu je šele pred smrtjo, mesto je dobil v Kranju. Večina njegovih pesmi je nastala v Ljubljani, kjer ga je pomembno usmerjal prijatelj Matija Čop. Pesmi so v skupni pesniški zbirki izšle šele malo pred njegovo smrtjo, vendar z njimi ni dosegel zasluženega priznanja, zasluženo mesto v slovenski poeziji so mu priznale šele naslednje generacije, kot prvi med njimi Josip Stritar.
Posebno mesto v njegovem opusu imajo soneti, še zlasti Sonetni venec, v katerem je izpovedano njegovo romantično občutenje sveta (občutek življenjskega poraza, neuslišana ljubezen, kompenzirano z nacionalno angažiranostjo). romantično občutenje sveta kljub zgodovinski tematiki velja tudi za pesnitev Krst pri Savici, Črtomir se zlomljen zaradi poraza njegovega boja in neuslišane ljubezni odloči za sprijaznjenje s stvarmi sveta, v čemer pa prej vidimo resignacijo kot spoznanje.

Jurij Žitek je slikar, ilustrator in računalniški grafik, rojen 1973 v Mariboru, kjer trenutno tudi živi in ustvarja. Dobitnik 1. nagrade ob 500-letnici slovenske knjige v kategoriji najperspektivnejši slovenski risar. Projekt, ki je danes pred vami, je nastajal skoz leto 2007 kot rezultat Jurijeve terapije, samozdravljenja ter osebnega očiščenja po hujši prometni nesreči, ki jo je doživel in preživel v istem letu. Kot sam rad pove: "Ta projekt je bil edino, kar me je takrat gnalo naprej. Ob njem sem pozabil na bolečine, okupiral mi je misli. S tem projektom sem lahko končal "staro" in začel z "novim".