Količina:

0


Znesek:

0,00

Gledam satana, ki kakor blisk pada z neba

Gledam satana, ki kakor blisk pada z neba
  • Redna cena:

    16,50 €

  • Popust:

    0,82 € (5%)

  • Spletna cena:

    15,68 €

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Brez kolektivnega umora ni kulta. Pronicljivo razgrinjanje izvora kulta v človeški praskupnosti z antropološkimi in psihološkimi vzvodi. Skozi obravnavo postaja jasno, kako se krivda za živčno vrenje v neki skupnosti po nekem tožniku vedno naloži na nepomembneža na obrobju (tujca, siroto, invalida). Demonizacija ali 'prepoznava' nedolžne žrtve kot gotovega krivca se po mimesisu oziroma posnemovalni želji čustveno razširi na vse člane skupnosti, ki nazadnje neogibno izvede linč.

Kolektivni uboj žrtve je hkrati rojstvo totema oziroma kulta, saj je vsem članom skupnosti evidentno, da se je ozračje (s katarzičnim ubijanjem 'demona') pomirilo in da je 'satan izgnan'. Da pa ta vzpostavitev kulta uspe, mora nujno ostati neodkrito (in poznejšim rodovom skrito), da je žrtev nedolžna. Na koncu avtor utemelji, kako in zakaj ta mehanizem po tisočih letih prvič odpove v primeru žrtvovanja Jezusa Kristusa, zaradi česar se človeštvu odpre povsem nova pot. Spremno besedo k delu je napisal Edvard Kovač.

Mehka vezava, 223 strani.

RECENZIJA BUKLA:
"Prvo v slovenščino prevedeno delo enega najvidnejših kulturnih antropologov našega časa, ki je svojo teorijo zgradil na nečem, kar je »skrito od začetka sveta«. Človek sam si po njegovem mnenju ni sposoben poželeti neke stvari, dokler mu je ne pokaže nekdo tretji, kar pomeni, da ga vodi želja po posnemanju. Ta želja tako spodbuja ljudi k tekmovalnosti sporom ter nasilju itn., kar pomeni, da je mimesis za Girarda nekakšna neprepoznana dediščina človeštva." - Samo Rugelj