Količina:

0


Znesek:

0,00

Monografija France Slana

Monografija France Slana
  • Monografija France Slana
  • Redna cena:

    129,90 €

  • Popust:

    32,48 € (25%)

  • Spletna cena:

    97,42 €

Brezplačna dostava

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Slikar France Slana se je močno uveljavil in postal pojem v šestdesetih letih 20. stoletja s temačnimi slikami propadajočih mlinov in domačij, poslej pa se je njegov opus motivno in izrazno še razširil in postal bolj vitalističen, prepojen z umetnikovo življenjsko energijo in vse bolj neposreden, a v glavnih poudarkih v osnovi vse do danes izhaja iz njegovih mladostinih izhodišč, zazrtih v proslavljanje izginevajočih lepot.

Umetnik je po končani ljubljanski likovni šoli veliko razstavljal po nekdanji Jugoslaviji in študijsko potoval po Evropi in Egiptu, kjer je leta 1957 kot svoje največje priznanje prejel prvo nagrado za slikarstvo na binealu v Aleksandriji. Za ciklus porušenih akvarelov Skopja je leta 1964 prejel nagrado Prešernovega sklada ter zatem doživel več knjižnih monografij.

Zdaj se po več desetletjih, po samostojnih razstavah v ljubljanski Moderni in Mestni galeriji, ponovno vrača v Ljubljano z večjo pregledno razstavo na Ljubljanskem gradu, ki zajema dela iz njegove bogate zasebne zbirke in tudi iz ljubljanske Moderne galerije ter zasebnih zbirk.
Razstava bo iz Ljubljane poleti 2013 v razširjeni obliki prestavljena tudi v galerijske prostore gradu v Slovenski Bistrici. Ustvarjalci želijo, da bi ponovno opozorila na pomen Slanovega ustvarjelnega opusa, ki je že dolgo vključen v slovensko likovno zgodovino, saj velja umetnik s svojim mladostnim delom za enega prvih mojstrov našega informelsko občutenega krajinarstva ter za enega najboljših slovenskih akvarelistov.

Trda vezava s ščitnim ovitkom, 35 x 35 cm, 323 strani.