Dnevne črtice mojega pregnanstva - Hitra dostava in bogat izbor

Obvestilo o uporabi piškotkov

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska, ki ne hranijo osebnih podatkov.

Več o uporabi piškotkov
Količina:

0


Znesek:

0,00

Dnevne črtice mojega pregnanstva

Dnevne črtice mojega pregnanstva
 • Redna cena:

  19,80 €

 • Popust:

  0,99 € (5%)

 • Spletna cena:

  18,81 €

 • Avtor:

  Franci Isop

 • Založba:

  Založba Drava

 • Datum izida:

  23.11.2013

Brezplačna dostava

Zaloga: ni na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Dnevniški zapisi Franca Isopa iz let 1942 do 1945 so izredno dragocen dokument pregnanega koroškega Slovenca. Kljub subjektivnosti in veliki emocianalnosti so odsev splošnih razmer, v katerih so po taboriščih živeli koroški slovenski pregnanci. Isopove tegobe so bile tegobe vseh pregnancev. Njegovo domotožje, hrepenenje po domačiji, so delili številni drugi.
Isopov dnevnik je zelo obsežen. Dnevno je zapisoval tudi vojna dogajanja na frontah. V tiskani verziji najdemo le zapise, ki se neposedno nanašajo na življenje pregnancev, in zapise, ki so povezani s položajem na slovenskem etičnem ozemlju. Le tu pa tam je ostal tudi kak zapis o odporu na Balkanu in eminentnih vojnih dogodkih.
Od 21. aprila 1942 je bil Isop v neprestanem stiku s svojimi sotrpini, od njih je izvedel štrvilne novosti, jih v kratkih besedah zapisoval in deloma komentiral. Pomembna mu je bila vsaka še tako drobna »domača novica«. Dnevnik je izviren dokument, ki v prvi vrsti priča o nezlomljivi volji pisca, da preživi in se vrne v domači kraj. Na več mestih pravi, da ne misli svoje glave pustiti v Nemčiji.
Franc Isop, rojen 1910 v Gorinčičah, umrl 1981. Že kot mlad fant se je udejstvoval pri slovenskem kulturnem in političnem društvu Kor. Leta 1938 je prevzel kmetijo pri Lebnu in se leta 1941 poročil z Micijo Fugger. Aprila 1942 so ga skupaj z nosečo ženo pregnali v Nemčijo v taborišče Schwarzenberg. Avgusta 1942 se jima je v taborišču rodil sin Mirko, decembra 1943 pa sin Toni. Doma sta se rodila še sin Hanzi in hčerka Milka. Po vrnitvi iz pregnanstva je bil Franc Isop dolga leta občinski odbornik in predsednik Kmečke gospodarske zadruge Šentjakob.

Mehka vezava, 13 x 21 cm, 250 strani.