Ateistične zablode* - Hitra dostava in bogat izbor

Obvestilo o uporabi piškotkov

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska, ki ne hranijo osebnih podatkov.

Več o uporabi piškotkov
Količina:

0


Znesek:

0,00

Ateistične zablode*

Ateistične zablode*
 • Redna cena:

  19,00 €

 • Popust:

  0,95 € (5%)

 • Spletna cena:

  18,05 €

 • Avtor:

  David Bentley Hart

 • Založba:

  KUD Logos

 • Prevajalec:

  Marija Zlatnar Moe

 • Datum izida:

  15.01.2014

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Knjiga ameriškega pravoslavnega teologa D. B. Harta je filozofsko poglobljen obračun s pripadniki t.i. »novega ateizma« (Dawkins, Harris, Dennett in Hitchens). Privlačnost Hartovega pristopa je v tem, da zahodnega krščanstva ne brani kot njegov pripadnik, ampak s pozicije nekoga, ki je zakoreninjen v tradiciji krščanskega Vzhoda. S tega distanciranega razgledišča duhovito in prepričljivo pokaže, kako »modni« napadi na krščanstvo v imenu zahodne civilizacije spodkopavajo temelje zahodne družbe.

Razum, v klasičnem krščanskem pomenu, je način življenja, ne pa samo preprosto in ozko obvladovanje nekaterih tehnik za upravljanje s snovnim, in prav gotovo ne otročja gotovost, da takšno obvladovanje pomeni, da obstaja samo snovna resničnost. Razumno življenje umesti znanje v širšo postavitev kreposti, domišljije, potrpežljivosti, previdnosti, ponižnosti in zadržanosti. Razum ni samo znanje, ampak znanje, izpopolnjeno z modrostjo.

V krščanskem izročilu so razum cenili kot visoko in dragoceno stvar, predvsem zato, ker je bil notranje povezan z dostojanstvom bitij, ustvarjenih po Božji podobi; in ker je bilo tako, so predpostavljali, da je razum vedno tudi moralnost in da je zato, da bi um postal docela razumski, potrebna ljubezen do bližnjega. A tudi če ne verjamemo ničesar od tega,razumsko življenje vseeno vključuje sposobnost, da dojamemo, česa ne vemo, in da razumemo, da tiso, kar vemo, morda ni edino pristno znanje, ki obstaja.

Mehka vezava, 12 x 20 cm, 324 strani.