Planica, Joso Gorenc in slovensko smučanje, SMUČANJE - Hitra dostava in bogat izbor

Obvestilo o uporabi piškotkov

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska, ki ne hranijo osebnih podatkov.

Več o uporabi piškotkov

Drage bralke in bralci, BON-2021 lahko koristite tudi za nakupe knjig v knjigarni Galarna.si. Najnižji možni znesek koriščenja bona je 50 €.

Količina:

0


Znesek:

0,00

Planica, Joso Gorenc in slovensko smučanje

SMUČANJE

Planica, Joso Gorenc in slovensko smučanje
 • Redna cena:

  29,00 €

 • Popust:

  4,35 € (15%)

 • Spletna cena:

  24,65 €

 • Avtor:

  Aleš Guček

 • Založba:

  Schwarz Print

 • Datum izida:

  15.02.2014

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Če si je katera od osebnosti slovenskega smučanja zaslužila biografski pregled že dolgo, je to zagotovo Joso Gorec (1895-1962). Prizadeven smučarski organizator je zaznamoval obdobje smučanja med obema vojnama na način, kot ga ni nihče. Bil je največja vez in kontuiteta obdobja, ko se je smučanje pri nas šele izvijalo iz funkcije "zimske turistike" do obdobja, ko je jugoslovansko smučanje postalo pomemben dejavnik v razvoju mednarodnega smučanja.

Josu Gorcu je uspelo zarisati slovensko in jugoslovansko smučanje na mednarodni zemljevid predvsem z dolgoletnim delom, ki ga je opravljal v funkciji generalnega tajnika Jugoslovanske zimskošportne zveze. Bil je nič kaj preveč izstopajoči trgovec s športno opremo, ki svojih glavnih prizadevanj ni posvečal poslu, ampak organiziranju smučanja. V dvajsetih letih 20. stoletja je vsa svoja prizadevanja usmeril predvsem na odpiranje in napredek Jugoslovanskega smučanja doma in v svetu, v tridesetih letih pa predvsem na Planico.

Planica je poenostavljeno rečeno zagotovo ena največjih zgodb o uspehu slovenskega smučanja, zasluga za to pa gre v veliki meri prav Josu Gorcu in njegovim ožjim sodelavcem.

Trda vezava, 21,5 x 30,5 cm, 170 strani.