Miza v slovenskem ljudskem izročilu - Hitra dostava in bogat izbor

Obvestilo o uporabi piškotkov

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska, ki ne hranijo osebnih podatkov.

Več o uporabi piškotkov

Zaradi izrednih razmer in omejevanja širitve koronavirusa tako pošta kot DPD naprošata, da spletne nakupe poravnate vnaprej (predračun, kartice, paypal). Hvala za razumevanje.

Količina:

0


Znesek:

0,00

Miza v slovenskem ljudskem izročilu

Miza v slovenskem ljudskem izročilu
 • Redna cena:

  3,90 €

 • Popust:

  0,19 € (5%)

 • Spletna cena:

  3,71 €

 • Avtor:

  Dušica Kunaver

 • Založba:

  Dušica Kunaver, samozaložba

 • Datum izida:

  15.05.2014

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Miza, vsakdanja in praznična, je bila vedno povezana z vrsto nenapisanih pravil. Na vsakdanjo mizo je prihajala polenta, zelje, repa, fižol, korenje, praznik pa je bil obarvan s praznično posebnostjo. Običajno je bila miza postavljena nasproti vrat, nad njo pa je bil bohkov kot. Miza je povedala kdaj je bil navaden delavnik, kdaj nedelja, kdaj praznik.
Slovenski reki – k mizi povabiti, stol ponuditi, skupaj za mizo sesti – pomenijo gostoljubje in prijateljstvo, dogovarjanje..
Miza v starosvetni slovenski kmečki domačiji je bila narejena večinoma iz javorjevega ali hrastovega lesa, zato je bila trdna in je prehajala iz roda v rod. Pri mizi, ob steni, so bile klopi, stolov je bilo v kmečki izbi le nekaj.

Mehka vezava, 15 x 21 cm, 26 strani.