Barjanski otrok (znak kakovosti Zlata hruška) - Hitra dostava in bogat izbor

Obvestilo o uporabi piškotkov

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska, ki ne hranijo osebnih podatkov.

Več o uporabi piškotkov
Količina:

0


Znesek:

0,00

Barjanski otrok (znak kakovosti Zlata hruška)

Barjanski otrok (znak kakovosti Zlata hruška)
 • Redna cena:

  26,95 €

 • Popust:

  1,35 € (5%)

 • Spletna cena:

  25,60 €

 • Avtor:

  Sionhan Dowd

 • Založba:

  Zala

 • Prevajalec:

  Tina Mahkota

 • Datum izida:

  22.08.2014

Brezplačna dostava

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Barjanski otrok je večkrat nagrajeni roman prezgodaj preminule pisateljice. Prejel je tudi najuglednejšo nagrado, Carnegiejevo medaljo, kritiki pa so ga uvrstili v ožji izbor za irski roman desetletja. Preveden je v osem jezikov.

Na visokem barju v pogorju Severne Irske osemnajstletni Fergus po naključju naleti na srhljivo najdbo: dekliško truplo v barjanski šoti. Piše se leto 1981, Irsko pretresa globoka politična in humanitarna kriza. V severnoirskem zaporu Long Kesh zaradi gladovne stavke umirajo pripadniki Irske republikanske armade, ki zahtevajo status političnih zapornikov.
Toda predsednica britanske vlade Margaret Thatcher je neomajna. Deset mladih zapornikov umre. Fergus, glavni junak romana, si prizadeva, da bi razumel svet okoli sebe. Njegov starejši brat Joe gladovno stavka, doma se krešejo mnenja o obliki političnega boja, v njem se prebuja prva ljubezen.

V sanjah mu prigovarja komaj slišni glas barjanskega otroka, čigar skrivnostna smrt se postopoma razkriva. Arheološka raziskovanja kažejo, da naj bi bilo dekle žrtvovano v času železne dobe.

Trda vezava, 14,5 x 21,5 cm, 327 strani.

Siobhan Dowd se je rodila leta 1960 v Londonu, kjer je leta 2007 tudi umrla. Barjanski otrok je njeno zadnje dokončano delo, pred smrtjo je zasnovala še roman Sedem minut čez polnoč, ki pa ga je po njenih zamislih dokončal znani pisatelj Patrick Ness.

Siobhan Dowd je bila pisateljica, aktivistka za svobodo izražanja pisanja pri mednarodni pisateljski organizaciji PEN in borka za pravice otrok, rojenih pod manj srečno zvezdo. Njen pogum, aktivizem, empatija in nesebično razdajanje za druge živijo po pisateljičini smrti ne le v njenih delih, temveč tudi s pomočjo Sklada Siobhan Dowd, kamor se stekajo vse avtorske pravice za njene romane. Vsa sredstva so namenjena spodbujanju branja pri otrocih in mladih, ki odraščajo v težkih družbenih in gmotnih pogojih. Siobhan Dowd je pred smrtjo zapisala:« Če otrok zna brati, zna misliti, in če zna otrok misliti, je svoboden.«