Količina:

0


Znesek:

0,00

Odklon 2013

Odklon 2013
  • Redna cena:

    12,99 €

  • Popust:

    0,65 € (5%)

  • Spletna cena:

    12,34 €

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Iz knjige:

"Zavestno sprejmem odločitev o svoji akciji "Svoboden kot ptica". Tega dne zvečer v domači peči simbolno skurim stari mobilnik in se dokončno odločim za eksperiment. V resnici moj pravi mobilnik še dela. A odločen sem, da se bom z operaterjem dogovoril, da me 31.12.2012 ob polnoči izklopijo. Žena Urša me v nameri podpre.

Ura je 6.30. Čez tri ure imam rojstni dan. Na trenutke se mi v grlu pojavi cmok. Danes izstopam iz čredice. Odhajam v samoto. In za potrditev teh mojih slutenj o samoti dobivam še pisma podpore. Bravo Tomaž! Veseli smo, da se boš podal na neznano in verjetno strašljivo pot. Za vse nas, ki te bomo opazovali in spremljali. Če ti uspe, ti bomo morda sledili, če na tej poti "umreš", bomo pač skomignili z rameni in rekli: "Jebi ga! Ni mu uspelo. Pa saj smo mu rekli, da je nor!"

Jaz sem uniformo uvidel in jo za eno leto odvrgel. Preizkusil sem življenje po starem. In ni mi žal. Zdaj vem, kaj je inflacija besed, zdaj vem, kaj je svoboda, zdaj vem, kaj je ograja, kaj je čreda in kdo in kaj in zakaj je pastir. Kljub temu da sem spet lastnik mobilnega telefona, je ta pretežno nem in tih.

Mehka vezava, 10,5 x 16,5 cm, 152 strani.

RECENZIJA BUKLA:

Tik pred koncem leta 2013 sem od Tomaža Grubarja, sicer producenta raznih medijskih projektov in že dolgo časa skoraj zraščenega z mobilnim telefonom, dobil elektronsko pismo, da bo leto 2013 (in morda tudi naprej) preživel brez mobitela. Zaželel sem mu srečo, ob tem pa me je zanimalo, kako se mu bo izteklo »odklopljeno« leto. Vse to je v dnevniški obliki reportažno in iskreno popisano v knjižici Odklon 2013, ki po formatu spominja na mobilni telefon, v njej pa Grubar beleži svoje življenje in občutenja v letu brez mobilnega telefona. Bolj kakovostno življenje, večja osredotočenost misli na posamezne projekte in celo več časa, ki ga je lahko kot oče posvetil svojim otrokom, so ključni poudarki neuporabe prenosnega telefona, kar pa s seboj seveda prinaša tudi različne vsakodnevne logistične težave. Izviren projekt, ki spodbuja k lastnemu razmisleku o smiselnosti nenehne prisotnosti in odzivnosti, do katere so pripeljali pametni telefoni.