Količina:

0


Znesek:

0,00

Potrgajte poganjke, postrelite otroke

Potrgajte poganjke, postrelite otroke
  • Redna cena:

    15,95 €

  • Popust:

    0,80 € (5%)

  • Spletna cena:

    15,16 €

Zaloga: ni na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

"Do bolečine napeto prozno strjenko zatreseta sprijaznjenost in prostodušen pogum petnajsterice podhranjenih dečkov, potem ko jih sprejme odročna vas sredi gora – in jih takoj nato zapusti. Vaščani v dušečem molku zbežijo pred grožnjo epidemije. Izdaja orjaških razsežnosti se sedaj kakor zver podrgne ob drobna telesa zapuščenih otrok. V oklepu nenavzočnosti in drevesnega morja nad glavami sklenejo preživeti.
Potrgajte poganjke, postrelite otroke je presunljiv prvenec Nobelovega nagrajenca za književnost – v njem se ugnezdijo kolektivna norost vojne, ki preplavi gube človeških čustev, dvoličnost, nečlovečnost in odmerjen jezik, ki pripoveduje kakor kretnje v mokrem lesku mesečine … Čudežno." (Urednica)

Kenzaburo Oe se je rodil v čas, ki je (roko na srce, ne le) odraščajoče poganjke soočil z nenadejanim preobratom: pisalo se je leto 1945, ko je moral japonski cesar, še malo prej »živeči bog«, brezpogojno kapitulirati. Pisateljev prvi prozni izdelek moremo bržčas razumeti (tudi) kot odmev (te) družbenopolitične salte.

Mehka vezava, 19,8 x 12,5 cm, 192 strani.

IZ UTEMELJITVE NOBELOVE NAGRADE:
»V njegovem 'grotesknem realizmu' se skriva silovita poezija, ki nosi svoje sporočilo prek jezikovnih in kulturnih meja. Ta poezija je polna svežih opažanj in jedrnatih prispodob. Vztrajno se vrača k svojim motivom in tako nazadnje izginejo vse ovire: vsi njegovi liki nam postanejo domači in z odprtimi usti opazujemo njihovo preobrazbo. Kar naenkrat se pridružimo avtorjevemu stališču, da nobena resnica ni veljavna enkrat za vselej.«

O KNJIGI SO DEJALI:

»Tiste bralce, ki razumejo, da je leposlovje v svojem bistvu raziskovalno in da s pomočjo zgodb vztrajno poskuša napraviti resnico bolj resnično, bo Oe prevzel z vso močjo.«
The Scotsman

Potrgajte poganjke, postrelite otroke je v vojno usmerjen roman, ki izraža globoko razočaranje nad vojnimi realijami odraslih ter izrazito obsodbo njihove krutosti.
- Petra Meterc, Radio Študent

Branje ne bo prijetno, zgodba vas bo oklofutala in boksnila v trebuh, a Kenzaburo Oe je ustvaril močne podobe, napisal je delo, ki vas bo zgrabilo s svojimi kremplji in vas ne bo pustilo stran.
- Gaja Kos, Nedelo