Lov na lisico - Hitra dostava in bogat izbor

Obvestilo o uporabi piškotkov

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska, ki ne hranijo osebnih podatkov.

Več o uporabi piškotkov
Količina:

0


Znesek:

0,00

Lov na lisico

Lov na lisico
 • Redna cena:

  26,00 €

 • Popust:

  1,30 € (5%)

 • Spletna cena:

  24,70 €

 • ISBN:

  9789616949545

 • Avtor:

  Maja Tasić

 • Založba:

  Litera

 • Datum izida:

  08.05.2015

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Knjiga, ki se ukvarja z borbo za nastanek in obstanek osrednjega, zimskega, najbolj prepoznavnega in odmevnega tekmovanja pri nas – Zlate lisice.

Kar dela tekmovanje za Zlato lisico resnično posebno, je mesto Maribor. Nobena tekma v svetovnem pokalu namreč ne poteka tako blizu mestnega središča kot Zlata lisica.

Monografija je celosten zgodovinski pregled smučarske tekme za svetovni pokal Zlata Lisica od prvega tekmovanja pa vse do danes. Idejo za ime tekmovanja sta dobila Franci Čop in Marjan Kožuh ob gledanju filma Lov na lisico, ki prikazuje, kako dva smučarja lovita lisico, ki jo je predstavljal smučar. Tako se je pričela zgodba Zlate lisice in rodilo se je ime Pohorski pokal za Zlato lisico. Po besedah enega izmed »očetov« tekmovanja je rojstni dan Zlate lisice 27. februar 1964, ko je bilo tekmovanje FIS 1A Pohorski pokal za Zlato lisico.

Maja Tasič, diplomirana zgodovinarka, se je lotila opisovanja zgodovine Zlate lisice izpred pedtesetih let, pa vse do danes. V orisovanju zgodovine je sodeloval tudi vsem dobro znani, Tone Vogrinec. Knjiga je zapisana poljudno in ni le golo naštevanje podatkov in dejstev o tej veliki mariborski tekmi. Pričara nostalgijo tistega časa, ko so ljudje »dihali« za Lisico.

Knjiga nas pelje skozi zgodovinski pregled: vse od Mariboskega slaloma, ki je bil kot nekak predhodnik lisičke. Nato se dotakne našega prelepega Pohorja, ki je srce tega tekmovanja, obravnava pa tudi Slovence, kot smučarski narod seveda. Dotakne se prazpoznavnosti Maribora med tekmovalci in obiskovalci. Mesto je namreč znano po tem, da lahko do samega prizorišča tekmovanja dostopaš kar z avtobusom, saj je tako blizu centra. To nas dela edinstvene in zato premoremo velike zgodbe, kot je ta, na katere smo lahko ponosni.

Mehka vezava, 13,5 x 19,5 cm, 186 strani.