Lanzarote - Hitra dostava in bogat izbor

Obvestilo o uporabi piškotkov

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska, ki ne hranijo osebnih podatkov.

Več o uporabi piškotkov
Količina:

0


Znesek:

0,00

Lanzarote

Lanzarote
 • Cena:

  11,90 €

 • ISBN:

  978-961-241-887-8

 • Avtor:

  Michel Houellebecq

 • Založba:

  Modrijan

 • Prevajalec:

  Marko Trobevšek

 • Datum izida:

  15.05.2015

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

V prevodu izšlo Houellebecqovo »spregledano« prozno delo izpred petnajstih let – Lanzarote!

Da bi se lažje pretolkel čez novoletni čas, Houellebecqov pripovedovalec zavije v turistično agencijo in se dogovori za turistični aranžma zmerno eksotične nemuslimanske destinacije. Takoj po silvestrski polomiji se tako znajde na Lanzarotu, ki še ne pozna množičnega turizma, njegove glavne atrakcije pa so pusta vulkanska pokrajina, nacionalni park s kaktusovim vrtom, ježa s kamelo, peščene plaže in v 18. stoletju silovito delujoči vulkan.

Dolgočasna hotelska ponudba glavnega junaka spodbudi k samostojnemu raziskovanju otoka in tudi svoje turistične skupine: nemških lezbijk – a ne ekskluzivno – Barbare in Pam in luksemburškega policijskega inšpektorja Rudija, ki se, drugače kakor pripovedovalec, ne more prepustiti mičnosti očarljivih deklet. Namesto tega se navduši nad realijanstvom, kar pa se ne izteče brez posledic.

Novela Lanzarote (2000), ki bi jo lahko razumeli tudi kot predhodnico romana Platforma (2001), je eno redkih doslej v slovenščino še neprevedenih Houellebecqovih proznih del. Zgodba je zasnovana kot nekakšen potopis ali dnevnik, v katerem odtujeni, cinični in politično nekorektni pripovedovalec zapisuje tekoče dogodke in svoja opažanja, ki se vrtijo predvsem okoli novodobnega turizma, seksualnosti in mesijanstva. Tistega torej, kar obljublja instant užitek in (vsaj za kratke čas) lepše življenje. Čeprav se s svojim ironičnim pogledom sprehodi le po površini – in površina obvladuje današnji čas, kot bi lahko sklepali –, pa njegova slika ujame nekatere simptomatične točke sodobnega življenja. Pri tem seveda ostaja houellebecqovsko dvoumen in provokativen.

O AVTORJU:

Michel Houellebecq, eden najodmevnejših sodobnih francoskih pisateljev, ki se mu najpogosteje pritakne oznaka »kontroverzen«, je izkusil grenko usodo zapuščenca – od bivanja pri babici in v internatu do psihiatrične bolnišnice. Študiral je agronomijo, preden je postal poklicni pisatelj, pa je nekaj časa delal kot informatik pri francoski skupščini. Okoli leta 2000 je »inkognito« prvič obiskal Slovenijo, kjer se je udeležil srečanja realijancev, kar odmeva tudi v noveli Lanzarote (2000; 2. izd. 2003) in romanu Možnost otoka (La possibilité d'une île, 2005). Leta 2014 je bil v okviru filmskega festivala Liffe v Ljubljani na ogled film Ugrabitev Michela Houellebecqa (L'enlevement de Michel Houellebecq, 2014; režija Guillaume Nicloux), v katerem je zaigral samega sebe, pisatelja osebno pa je istega leta gostil festival Fabula. Poleg romanov je objavil več pesniških in esejističnih zbirk, posveča se tudi glasbi in fotografiji.

Razširitev področja boja (Extension du domaine de la lutte, 1994) je njegov prvi roman. Leta 1998 so mu sledili Osnovni delci (Les particules élémentaires), za katere je leta 2002 prejel nagrado IMPAC. Leta 2001 je objavil Platformo (Plateforme), za roman Zemljevid in ozemlje (La carte et le territoire) pa je leta 2010 prejel Goncourtovo nagrado. Zadnji roman Soumission (Podreditev) je izšel leta 2015.