Knjiga mrtvih filozofov - Hitra dostava in bogat izbor

Obvestilo o uporabi piškotkov

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska, ki ne hranijo osebnih podatkov.

Več o uporabi piškotkov

Drage bralke in bralci, BON-2021 lahko koristite tudi za nakupe knjig v knjigarni Galarna.si. Najnižji možni znesek koriščenja bona je 50 €.

Količina:

0


Znesek:

0,00

Knjiga mrtvih filozofov

Knjiga mrtvih filozofov
 • Redna cena:

  24,90 €

 • Popust:

  2,49 € (10%)

 • Spletna cena:

  22,41 €

 • ISBN:

  978-961-91228-4-6

 • Avtor:

  Simon Critchley

 • Založba:

  Penca in drugi

 • Prevajalec:

  Janez Penca

 • Datum izida:

  26.11.2014

Brezplačna dostava

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Ko je biograf James Boswell filozofa Davida Huma vprašal, ali ga misel na smrt plaši, mu je ta postregel z Lukrecijevo iskrico: “Niti najmanj; nič manj kot misel na to, da me nekoč ni bilo.” O Heraklitu, ki je trdil, da se vse pretaka, kroži zgodba, da je utonil v kravjem gnoju.

Francisa Bacona, velikega zagovornika empirične metode, je na oni svet spravila njegova lastna filozofija: da bi opazoval učinke hlajenja, je nekega zimskega večera na eni od londonskih ulic s snegom nadeval piščanca in zbolel za pljučnico. Po tem, kako je filozof umrl, lahko sklepamo, kako je razmišljal, meni Simon Critchley v svoji nagajivo naslovljeni Knjigi mrtvih filozofov.
Iz čudovitih zabavnih anekdot je stkal pripoved o kakih 190 filozofih, od antičnih do današnjih. Critchley opisuje tudi filozofe, katerih zadnjih besed ne pozna nihče. Včasih smrti katerega od njih niti ne poskuša povezati z njegovimi idejami. A to ni pomembno. Številna dejanja in izreki, ki jih pripisujejo filozofom, so tako ali tako izmišljeni ali pa so jih po njihovi smrti zbrali njihovi učenci.

Pisanje filozofije je v bistvu metaforično. Knjigo mrtvih filozofov je preprosto zabavno brati. Ob tem se veliko naučimo in izvemo tudi to, kako si prebrisani Critchley predstavlja svojo lastno smrt: »Odidem,« pravi, »bežeč pred medvedom.«

"Čarobne in duhovite anekdote o smrti kakšnih 190 filozofov. Bralca naj ne oplaši pregled 2500-letne zgodovine filozofije ... ali bolje rečeno filozofov. Ob vsej zabavnosti je knjiga Simona Critchleya tudi nadvse poučna." - New York Times

”Knjiga je zapeljivo povabilo k razmišljanju o človeški usodi in o vsem, kar filozofija lahko ali ne zmore storiti, da bi jo osvetlila.” - New York Observer

Mehka vezava, 15 x 21 cm, 346 strani.