Količina:

0


Znesek:

0,00

Teran - Vinska posebnost Krasa (SLO/ITA), kraški svet

Un vino particolare del Carso

Teran - Vinska posebnost Krasa (SLO/ITA), kraški svet
 • Teran - Vinska posebnost Krasa (SLO/ITA), kraški svet
 • Teran - Vinska posebnost Krasa (SLO/ITA), kraški svet
 • Teran - Vinska posebnost Krasa (SLO/ITA), kraški svet
 • Redna cena:

  40,00 €

 • Popust:

  4,00 € (10%)

 • Spletna cena:

  36,00 €

 • Najboljša cena* v 30 dneh: 36,00 € (0%)

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

V knjigi avtor opisuje zgodovinski razvoj vinogradništva na Krasu, poudarja povezanost človeka z zemljo, trto in vinom. Zanimivo razglablja o imenu vina teran, zgodovinskih zapisih številnih piscev in izsledkih, ki so argumentirano prikazani.

Podrobno ampelografsko opiše trto refošk, uči nas, zakaj zamenjati kraški latik z novejšimi gojitvenimi oblikami, opisuje pridelavo grozdja, postopke pridelave vina in nesebično daje nasvete za izboljšanje kakovosti terana.
Posebna vrednost so njegovi napotki, razmišljanja o najbolj ustrezni tehnologiji, dotakne se tudi nepogrešljive kraške kuhinje in gastronomskih užitkov pri spajanju jedi in terana.

Trda s ščitnim ovitkom, 24,0 x 40,0 cm, 254 strani.

VEČ O TERANU - ZAŠČITNEM ZNAKU KRASA: 

Teran je svetovna vinska posebnost s tisočletno tradicijo, ki je v teh krajih sooblikovala človeško tradicijo, je del naše kulturne dediščine in zgodovine, ki bogati naš Kras. Kraški teran je kakovostno rdeče vino. Pridelujejo ga na Krasu iz trte refošk (imenuje se tudi teranovka) in v Istri (imenuje se refošk). Zaradi kraške prsti dobi značilen okus, v primerjavi z drugimi vini pa vsebuje velik odstotek mlečne kisline.

Po nekaterih raziskavah deluje kraški teran zdravilno na človeški organizem, kot antioksidant, kot sredstvo za zaviranje slabokrvnosti (vsebuje veliko železa), kot sredstvo za zaviranje arterioskleroze in sredstvo za zniževanje LDL holesterola v krvi. Za zdravilno vino velja zaradi izrazite rdeče barve in nižje vsebnosti alkohola. Izrazita rdeča barva je posledica visoke koncentracije biološko aktivnih rdečih barvil, imenovanih antociani. Zadnji dokazano preprečujejo nastanek srčno-žilnih obolenj, saj zavirajo nastajanje ateroskleroze in v krvi znižujejo škodljivi holesterol nizke gostote (LDL). Antociani prehajajo tudi v naše možganske celice.

Domovina kraškega terana, vina kraškega vinorodnega okoliša, leži med Tržaškim zalivom in Vipavsko dolino z nadmorsko višino okoli 300 m, ostrejšo klimo, ter terro rosso, bogato s silikati in železom. Vse to se odraža v polnosti, kislini in visokem ekstraktu kraškega terana. Je visoko kvalitetno suho vino, karminasto rdeče barve z veliko vsebnostjo mlečne kisline, ki je proizvod jabolčno mlečnega vrenja, ter z nizko stopnjo alkohola. Njegove odlike se kažejo tudi v izrazitem sadnem okusu, ki spominja na maline ali ribez, ter v visokem ekstraktu, polnosti in harmoniji. Zdravniki ga priporočajo bolnikom s premalo kisline, slabokrvnim in rekonvalescentom. Kislina blagodejno vpliva na prebavila in pospešuje tek. Postreže se ga h gurmanskim jedem, mesu na žaru, pršutu, divjačini in pikantnim sirom.

Teran je vino, ki se praviloma ne stara in ga je najbolje uporabljati v tekočem letu od proizvodnje dalje. Iz njega ponekod izdelujejo tudi teranov liker.