Količina:

0


Znesek:

0,00

Jezikovna odličnost: Priročnik na vsaki pisalni mizi

Jezikovna odličnost: Priročnik na vsaki pisalni mizi
  • Redna cena:

    38,00 €

  • Popust:

    5,70 € (15%)

  • Spletna cena:

    32,30 €

Zaloga: ni na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Načelo "Napiši sporočilo in povedal ti bom, kdo si" velja tako za poslovno kot zasebno okolje vsakega človeka. Prav vsak pisni izdelek je ogledalo posameznika in organizacije, ki jo ta predstavlja. V knjigi Jezikovna odličnost najdete najpomembnejša pravopisna in slovnična pravila ter namige s področja jezikovnega bontona, ki vam bodo v pomoč pri pisanju različnih besedilnih vrst ter elektronskih sporočil. Posebno poglavje je namenjeno prav v današnjem času najpogostejšemu načinu pisnega sporočanja – netiketi.

Slovenščina je namreč živ jezik in pravila ter priporočila se skozi čas spreminjajo. Hmmm, le kako je na primer s »staro« trditvijo, da (le) pred ki, ko, ker, da, če (vedno) vejica skače?
Možnosti za napredek, razvoj in učenje ter izpopolnjevanje so neskončne. Prepoznajo jih tisti, ki jim je mar za odličnost. Naj k tej prispevajo tudi namigi in uporabni primeri za jezikovno ustreznost.
Verjamem, da je na nobeni pisalni mizi ne bo prekril prah.
- Irena Potočar Papež

Jezik je naša vizitka, je povedal prof. Janko Moder, navdušen jezikoslovec in častilec slovenskega jezika. In kdor želi preveriti, prečistiti, posodobiti svojo jezikovno vizitko, naj se poglobi v priročnik Jezikovna odličnost Irene Potočar Papež. V njem najde pišoči vse, kar potrebuje za znanje o kakovostnem uradovalnem ustnem in pisnem sporočanju.
Naslov Jezikovna odličnost je nadvse ustrezen. Strokovnost, izbrano besedje in živahna pripoved so njene odlike. V priročniku nam niso na voljo le pravopisni, slovnični in slogovni nasveti (Ste vedeli, da imamo poleg odstotka tudi odtisoček?), ampak tudi izčrpno pojasnilo, kakšen je pravi dopis. Z veseljem ugotavljam, da bo študij Jezikovne odličnosti razširil in poglobil našo vsakodnevno sporočanjsko omiko, s tem pa tudi naše odnose.
- Danica Cedilnik, avtorica jezikovnega priročnika Cikcak po pravopisu

NEKAJ JEZIKOVNIH DROBTINIC IZ VSEBINE:  
- Raba male in velike začetnice pri zapisovanju praznikov, dokumentov, oddelkov …      
- Razlika med pomišljajem in vezajem      
- Pisanje skupaj, narazen, z vezajem      
- Kaj vse moramo vedeti pri zapisu imena in priimka?      
- Zapis datuma in ure      
- Jezikovni bonton pri podpisovanju      
- Netiketa (jezikovna pravila in bonton pri pisanju elektronske pošte)    

VSEBINA:
- Uvod
- Prvi vtis
- Splošno o pisnem sporočanju
- Dopis
- Vabilo
- Netiketa
- Jezikovni bonton
- Velika in mala začetnica
- Ločila in nekateri znaki
- Še nekaj jezikovnih namigov
- Slogovna prva pomoč
- Vaje in rešitve
- Pojasnila
- Literatura in viri

Trda vezava, 160 x 235 cm, 121 strani.

O AVTORICI:

Irena Potočar Papež je univ. dipl. pedagoginja in profesorica slovenščine. Po 22 letih delovne dobe, v kateri je »prepotovala poslovne kraje« od vrtca, dveh osnovnih šol in srednje šole (vključno z gimnazijo) do lokalne javne uprave in gospodarstva, še vedno iskreno na »zlajnano« vprašanje Kaj bi študirala, če bi se še enkrat odločala z navdušenjem odgovori, da točno to, kar je. Svoje življenjsko poslanstvo Z novimi (spo)znanji do osebnih zmag in zadovoljstva uresničuje v okviru lastnega podjetja Peresa in pravi, da so občutki ob tem izjemni. Predstavi se z inicialkami svojega imena in doda, da v njej harmonično domujeta oba JAZA – zasebni in poslovni. Njen prav poseben izziv je navdušiti nenavdušene za (samo)izobraževanje in delanje lastne osebnostne inventure. Svoj poslovni svet plemeniti in osmišlja z izvajanjem izobraževanj, vodenjem prireditev za različne ciljne skupine in priložnosti ter lektoriranjem.

Znanje, ki si ga je pridobila s formalnim izobraževanjem, je nadgrajevala na številnih seminarjih in delavnicah. Je NLP praktičarka in mediatorka. Pristojna državna komisija ji je podelila habilitacijo za poučevanje na višjih šolah (predmeta Poslovno komuniciranje in vodenje ter Kultura vedenja), kar v praksi tudi udejanja. Njen vseživljenjski cilj, ki je vpet tako v njeno zasebno kot poslovno okolje, je nenehno potrjevati misel Avgustinusa, da »mora v tebi goreti, kar želiš zanetiti v drugem«. In zavedanje, da je pomembna SR(E)ČNOST!