Obvestilo o uporabi piškotkov

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska, ki ne hranijo osebnih podatkov.

Več o uporabi piškotkov
Količina:

0


Znesek:

0,00

Ples

Ples
 • Cena:

  9,90 €

 • ISBN:

  978-961-241-915-8

 • Avtor:

  Irene Némirovsky

 • Založba:

  Modrijan

 • Prevajalec:

  Marjan Poljanec

 • Datum izida:

  28.10.2015

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Judovskima zakoncema Kampf je naposled uspel veliki met, obogatela sta in si po letih stiskanja v premajhnem stanovanju končno privoščila čisto pravo meščansko bivališče. Ta blagoslov usode želita zapečatiti z organizacijo veličastnega plesa, na katerega povabita vse mogoče bogataše, povzpetnike in snobe, da bi jih tako slednji tudi formalno sprejeli medse, v svojo nečimrno druščino.

Tega plesa se neizmerno veseli tudi njuna hči Antoinette, kajti obeta si, da bo na plesu zasijala kakor zvezda in pritegnila bogate snubce. Toda njena mati ima drugačne načrte. Hčerkino željo kruto potepta, saj hoče ti priložnost zase, da se po dolgotrajnemu odrekanju pokaže družbi v polnem blišču. Le drobcen, pravzaprav nehoten vzgib dekleta, nič močnejši od pregovornega zamaha metuljevih kril, pa sproži silovit vihat, ki njeno mati fortuno Kampfovih konec koncev pahne v katastrofo.

Mehka vezava, 12,5 x 17,5 cm, 76 strani.

Vprašanje: Ste obupano štirinajstletno dekle – skoraj odrasla ženska. Vaš oče, nemški Jud in nekdanji bančni uslužbenec, je končno obogatel in vaša družina se je po enajstih letih stiskanja v zatohli luknji lahko preselila v veliko, svetlo stanovanje. Vaša mati, nekoč ženska dvomljivega slovesa, je zdaj sveža bogatašinja, vendar je do vas vzvišena in vas ima še vedno za otroka. (Kar pa nikakor niste več, kmalu boste dopolnili petnajst let in pred vami se bo bučno odprl bogati svet moških in ljubezni!)
Da bi vaši starši izsilili ugled med znanimi pariškimi bogataši in odličniki, so se odločili prirediti veličasten ples in nanj povabiti kakih dvesto pripadnikov prominence. Neizmerno si želite zažareti med njimi kot sveža zvezda na tem novem, bogatem pariškem nebu, toda vaša mati vam udeležbe na plesu (v domači hiši!) ne dovoli, ampak vas hoče na plesni večer poslati spat že ob devetih, in to v ropotarnico!! Kot da niste še dovolj veliki in res čisto skoraj že odrasla ženska! — — Svetujte, mi, prosim, kaj naj storim, hvala, itd., itd., obupana A.
Pariz, 1928

Odgovor: Nikar, draga A., ne obupujte! Mlada dekleta – že skoraj odrasle ženske – vaših let prav gotovo kmalu kakor komet zažarijo na nebu med uglednimi in bogatimi snubci. Lahko se zgodi, da se boste ›na poti življenja‹ nenadejano že prav v kratkem srečali z usodo svoje matere in se povzpeli. Razumite pa nekoliko tudi svoje starše, saj so morali brez dvoma trdo garati, da so si priborili položaj novokomponiranih bogatašev (odrasli – tisti, že res nekoliko starejši odrasli – jih pri nas na Francoskem imenujejo nouveaux riches)!
Nekoliko hudomušno naj pristavim, da bi vam – že skoraj petnajstletni mladi ženski – nemara ugajalo in tudi koristilo, če bi svoje mlade živce umirili z branjem primerne literature. Dejansko vam lahko kot nalašč za vaš primer priporočim kratko novelo gospe Irene Némirovsky z značilnim naslovom Ples. V njej boste prebrali, kako je svojo težavo rešila glavna junakinja – vaša soimenjakinja. No, pa saj vi ne boste taka trapica, da bi posnemali njena dejanja, obljubite? — Plesne čeveljce si pa le zloščite!!