Obvestilo o uporabi piškotkov

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska, ki ne hranijo osebnih podatkov.

Več o uporabi piškotkov
Količina:

0


Znesek:

0,00

Sanje o belem štrpedu

Sanje o belem štrpedu
 • Redna cena:

  15,00 €

 • Popust:

  0,75 € (5%)

 • Spletna cena:

  14,25 €

 • ISBN:

  978-961-255-087-5

 • Avtor:

  Marjana Moškrič

 • Založba:

  Franc - Franc

 • Datum izida:

  26.11.2015

Zaloga: na zalogi

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Roman Marjane Moškrič 'Sanje o belem štrpedu' je prejel nagrado Desetnica za najboljšo otroško ali mladinsko delo leta 2016. Gre za knjigo, ki odpira perečo družbenokritično temo, socialno izključenost in intimno pot odraščanja srednješolke. Po besedah avtorice je štrped pravljično bitje s Krasa, poznajo pa ga tudi v Čičariji. Gre za majhnega belega polhka s sokoljimi krili in očmi, ki mu iz ušes rastejo jesenovi listi, ljudem pa prinaša dobro in svetlobo. Obstaja pa tudi njegovo nasprotje, črni štrped, ki prinaša zlo, nesrečo in smrt.

V zgodbo romana, ki ga je avtorica dalj čas nosila v sebi, je belega štrpeda vključila kot svetlobo, ki jo bo prinesel glavnim junakom. Prepričana je namreč, da mora mladinski roman vsebovati nekaj svetlega in prijaznega. Zgodbo pripovedujejo trije prvoosebni pripovedovalci, Šona (Sonja), Olmo in Sine (Siniša), ki predstavljajo tri zorne kote oz. tri resnice. Kajti hitro je razvidno, da ima vsak o isti stvari svojo resnico, kar pa je odvisno od podatkov, s katerimi razpolaga vsak izmed njih. To je tudi vzrok nesporazumov med Šono in Olmom in njuna ljubezen skoraj ne more premagati umetno ustvarjene meje in razlik, ki jo meja predstavlja v njunem življenju.

Mesto se razdeli na dva dela, v Coni vlada revščina, v Zelenem gaju pa vlada denar in Šona, ki se iz Cone preseli v Zeleni gaj, je razpeta med njiju.Njeno prehajanje iz sveta bogatih v svet revnih je vedno teže, a se zgodbe vseh treh protagonistov na koncu vendarle združijo, uskladijo.

Trda vezava, 14,5 x 20,5 cm, 223 strani. RECENZIJA BUKLA: "Mladinska literatura Marjane Moškrič je prepoznavna in nagrajena, predvsem pa brana, ne dvomim, da bo tako tudi z romanom Sanje o belem štrpedu. Štrpedova druščina, kakor se imenujejo Olmo, Šona in Sine, so mladostniki in prijatelji na pragu odraslosti, srečujejo se s krutim svetom, ki vdira v vsakega izmed njih, v njihovo tesno prijateljstvo in mladost. Živijo na strani »pravih«, tistih, ki se bojujejo za pravico in poštenje, za boljši svet, pripravljeni so tudi na buške, tveganje in napade, da bi stvari spremenili. Večplastni roman, ki zahteva razmišljujočega in čutečega bralca, povezujejo sanje o belem štrpedu, bitju, ki bi ljudem prineslo spoznanje in svetlobo, da bi se stvari obrnile v dobro smer, a tu je tudi črni štrpedo, o katerem jim pripoveduje nona (moč pravljic in mitov). Gre za izjemno kakovostno (mladinsko) delo, ki v slovenski literarni prostor prinaša sporočilo: dovoljnamjedovoljnamjedovoljnamje – delitve na revne in bogate, dovolj izkazovanja moči, dovolj nepotrebnega trpljenja. Dovolj. Poščimo belega štrpeda (v sebi), spreminjajmo." (Sabina Burkeljca; Bukla 118-119) IZ VSEBINE:

"Eni pravijo, da ni nikoli prepozno," je gobezdal."Mogoče imaš prav, vse je mogoče," sem se nasmehnil barabi stari. Ko bi le vedel, kako ga imam rad!
"In kaj pravi?"

" Sprašuje me, vedno samo sprašuje. A je kaj novega? Ne, nič ni novega. Vedno znova. Zdi se mi, da noče ali pa ne more izgovoriti tvojega imena.
Ko so se pojavili tisti plakati, me je vsa razburjena klicala. "A je on?" je navalila. Kdo on? Niti sanjalo se mi ni, o čem govori.
"Ga nisi prepoznal? Kaj pa štrpeda, si ga visel? Čisto majhen, prav tak, kot mora biti."

In mi je končno vžgalo, stari, da si res mogoče to ti. Kakšen slepec, sem bil jezen na samega sebe, ko sem te prepoznal in tisto belo zverinico nad tvojo glavo."
"Pa ona? Kaj je rekla?" me je tiho vprašal.